Cikk megosztása
Megkezdődött a világ legnagyobb labdarúgó tornája és ha az időjárás meleg marad, a sörfogyasztási csúcsok is megdőlhetnek. Elsősorban persze azért, mert egy pár sör jól csúszik a meccsek mellé, de van ennek más oka is.
A 2016-os labdarúgó Európa Bajnokság idején 12 millió korsóval több sör fogyott, mint az azt megelőző év hasonló időszakában. 2016-ban éves szinten egy százalékot tett hozzá a sörpiac növekedéséhez az a rövid időszak, amíg a magyar válogatott kiemelkedően szerepelt a labdarúgó Európa Bajnokságon. Országszerte százezrek követték a mérkőzéseket vendéglátóhelyeken elhelyezett tévéken és óriás kivetítőkön. Nem lesz ez másként idén sem – habár a magyarok a lehető legmesszebb vannak attól, hogy a vébén játsszanak.
„Meleg idő esetén hasonló mértékű vagy akár valamivel nagyobb növekedést is tapasztalhatunk majd a sörfogyasztásban a VB ideje alatt. Várhatóan nagyobb lesz a csapolt sör iránti kereslet, hiszen sokanvendéglátóhelyeken és pubokban, baráti társaságban követik majd az eseményeket.” – mondta dr. Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója.
A Sörszövetség és a Kraft Sör Egyesület idén indította útjára Csapramagyar elnevezésű kezdeményezését, amely túlnyomórészt hazai gyárakban és főzdékben készülő, a legfrissebb sör-élményt biztosító csapolt sörök kóstolására hívja fel a magyar fogyasztókat. A csapolt sörökből mintegy 600 ezer hektoliter fogy évente, azonban a kategória forgalma tavaly valamelyest csökkent. Ezt szeretnék visszafordítani, és újra növekedési pályára állítani a hordós kiszerelésű sört. Nagyot lendítene a hazai csapolt sörök forgalmán, ha bekerülhetnének az étkezőhelyi kedvezményes ÁFA körbe, amely jelenleg 5%-os, csökkentett ÁFA-t biztosít ételekre és helyben készített nem alkoholtartalmú italokra a vendéglátásban. A sörgyártók tavaly 26,8 milliárd forint általános forgalmi adót fizettek be a költségvetésbe, amely 21%-kal haladta meg a 2016-os befizetés összegét.
Azonban a sörrel történő szurkolás nem csak azért alapvető, mert egy-egy könnyebb főzet hagyományos „meccsitalnak” minősül. A kulturált sörözésnek van egy csomó pozitív élettani hatása:
- Például megakadályozza a vesekő képződését – méghozzá napi egy sör, kb. 40 százalékkal. A sör vízhajtó hatásának köszönhetően átmossa a veséket, ezáltal pedig megakadályozza a kövek kialakulását.
- Egy 2012-es kutatás szerint napi egy pohár sör – a polifenoloknak köszönhetően – csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is. A sör mindemellett előnyös hatással van a vérerekre is, ráadásul csökkenti az agyvérzés kockázatát.
- A komlóban található vegyületek serkentik az anyatej termeléséért felelős prolaktin hormon termelődését. A Valenciai Egyetem tanulmánya szerint ráadásul az alkoholmentes sör növeli az anyatej antioxidáns hatását, ezért is ajánlatos fogyasztania a kismamáknak.
- A sör gazdag többek között B1-, B2-, B3-, B6-, B9-, valamint H-vitaminban, de kiemelkedő az ásványianyag-tartalma is: a benne található réznek, cinknek, vasnak és magnéziumnak köszönhetően szebbé teszi a bőrt, a hajat és a körmöket.
- Egy amerikai kísérlet szerint már egyetlen korty sör is emeli a dopamin-kiválasztást az agy „jutalmazási központjában” – szóval jó kedved is lesz tőle.