Cikk megosztása
Három magyar sajt is a világ legjobbjai közé került a Mondial du Fromage nevű, Franciaországban tartott, de nemzetközi sajtversenyen. Nézzük, mit szerezzünk be kísérőnek, ha kóstolóra kerül sor!
Több mint 500 induló közül került három magyar sajt június közepén a dobogóra a Párizs melletti Torusban zajló Mondial du Fromage-on, a sajtok legjelentősebb világversenyén.
A versenyen, ahol 80 tagú zsűri bírált, a keménysajtok kategóriájában a Sümegtej családi vállalkozás fél évig érlelt Ranolderje aranyérmet nyert. A sajt állaga kevésbé kemény, omlós, a több hónapos, levegőn történő érlelésnek köszönhetően az íze különlegesen karakteres és telt. A kezdeti enyhén édeskés és sós sajtos alap íz mellett olajos magvakra, illetve aszalt fügére emlékeztet, így nagyszerű választás lehet mellé egy belga tripel, amelyeknek általában ugyancsak igen komplex az ízvilága, egyszerre finoman fűszeresek és gyümölcsösek, esetleg enyhe kesernyésséggel a korty végén.
A Magyaralmási Agrár Zrt. 9 hónapig érlelt Pater sajtja szintén a keménysajtok között indult, és az ezüstérmet szerezte meg. Ez a sajt zsíros és röglyukas, eleinte enyhén sós és édeskés sajtos alap íze mellett diófélékre, aszalt körtére emlékeztet, így kiválónak ígérkezik mellé egy német stílusú búzasör, hiszen az elegáns körtés aromatikát szépen egészíti ki egy kellemesen búzás, szegfűszeges aromájú, elegánsan citrusos búzasör.
A félkemény sajtok kategóriájában Franciaországban harmadik lett a Sümegtej Panarella sajtja, amely 6 hetes érlelést követően kerül a fogyasztók elé. Ízvilága enyhén édeskés, a penészes kéregnek köszönhetően különleges. Minden bizonnyal jól csúszik mellé egy határozottan aromakomlózott, szűretlen világos lager!