Ezek voltak a július legizgalmasabb új sörei

Írta: BeerPorn.hu

2020-07-31 | 06:04 Magazin

Fotó: Flickr/Carol Crook

Az a rossz hír, hogy a nyárból immár kevesebb van hátra, mint amennyi eltelt belőle. De nem érdemes ezen duzzogni, hiszen a június megint szuper söröket adott nekünk! A merítésben ott van egy szuper levendulás búza, egy epres-sós, egy közösségi cucc, további gyümölcshegyek, és persze az év kollabja.

HopTop Brewery Tihanyi Levendulás Búzasör

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés,

Nehéz ez a műfaj. A levendula agresszív fűszer, a búzasör pedig hibátlan hordozóanyag, így nagyon könnyű túltolni, pláne – ahogy azt korábban megcsinálták páran –, ha cukorral is bőkezűen meghintik a sört. Akkor az eredmény olyan, mint a nagymama, egy kiadós húsvéti locsolás után.

De szerencsére a Legendás Zrt. és a HopTop Brewery közös produkciója nem erről szól, hanem a harmóniáról. A korábbi tihanyi levenduláshoz képest eltűnt a sörből a felhasznált cukor jókora része, az eredmény pedig egy szép sör lett, ami visszafogott, ráadásul tetten érhető benne a Citra komló is. Szóval a sör frissítő, a levendulás utóíz hazáig kísér, és mindössze 4,5 százalék az alkoholtartalom, vagyis nyugodtan lehet inni belőle egy másodikat is. És ami a legfontosabb: rá is tudsz menni a következőre, ami egyáltalán nem volt elmondható az általunk eddig kóstolt levendulás sörökről.

Monyo Brewing Raspberry Ralph

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés,

Befért még a júliusba a Monyo Brewing újdonsága, ami persze elvárás is volt, hiszen megígérték, hogy nyáron minden hónapban kijönnek egy alacsony alkoholtartalmú, könnyed, idénygyümölcsökkel főzött sörrel. A szupermálnás Raspberry Ralph haverja a Strawberry Steve, ami egy gyümölcsös gose.

Aki nem vágja a stílust, annak annyit kell tudnia, hogy a gose egy történelmi, német sörtípus, ami frankón sós, és legtöbbször megy bele koriander is. Persze valójában az íze inkább savanyú, mint sós, de a lényeg, hogy nagyon jó kis frissítő.

Pláne, hogy az újhullámos változatok vagány gyümölcsökkel vannak megtolva. A Monyonál persze került koriander és rózsaszín himalája só a főzetbe, de ami még fontosabb: a 2000 liter sörbe 400 liter eperlevet, 80 kg eperpürét és némi lime-ot is küldtek.

Most komolyan. Szerinted ragozzuk, hogy mennyire gyümölcsös, fanyar és frissítő?!

Szent András Sörfőzde Áfonyás Ale

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés,

A gyümölcsös sörök elleptek minket júliusban, de hát ugyanúgy nem januárban kell görögdinnyét enni, mint gyümölcsös söröket inni. Vagyis az utóbbit mégiscsak könnyebb kivitelezni, pláne, hogy a Szent András Sörfőzde áfonyása a Málnás Búza testvéreként érkezett, vagyis a jövőben is elérhető lesz. A sörbe egyaránt került kékáfonya és tőzegáfonya is, méghozzá 150 gramm literenként.

A gyümölcsös sörök többsége az édes és a savanyú ízek harmóniájával játszik, és nem teszi másként ezt az Áfonyás Ale sem, ott fogyel benne minden szem áfonya illata és íze, a hardver pedig egy blond ale, amelynek visszafogott komlózása is hozzáad az élményhez. Mindenképp érdemes megkóstolnod!

Hara’Punk F19k Coronavirus

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés,

Nyilvánvaló, hogy a koronavírus rengeteg borzalomról tehet, de hogyha van valami tudja enyhíteni azt, hogy elrontotta 2020-at, akkor az egyik ilyen a Hara’Punk Brewing F19k Coronavirus söre, amelyről egy csomót írtunk már korábban, és ami végül júliusban került azokhoz, akik beszálltak a buliba.

Hogy milyen buliba? Ez egy közösségi finanszírozású, jótékonysági sör, aminek köszönhetően 842 ezer forintot utaltak át a Szent László és Szent István Kórház Betegeiért, Orvosaiért és Dolgozóiért Alapítvány számára.

Az általunk korábban a szezon legőszintébb nevű sörének nevezett főzet a Fehér Nyúlnál készült. Kissé hazy IPA, címkéjén a támogatók neveivel, a Warrior, a Citra és az Olicana komlóknak köszönhetően lehengerlően gyümölcsös, elsősorban ananászos-tropical jegyekkel. Jó anyag!

LöWolf Craft Beer Tropical Dreamin’

Fotó: LöWOLF Craft Beer Co. Facebook

A gerilla LöWolf a tavaszi One More Bitte marzen után nyárra egy NEIPA sörrel jelentkezett. Természetesen ez is limitált kiadású cucc, amely a Horizont sörfőzdéjében készült el. Szóval mielőbb próbálj hozzájutni, hogyha szeretnéd megkóstolni, mert nem sokáig lesz rá lehetőséged!
Annál is inkább, mert a NEIPA nem szereti, hogyha sokáig tartogatják, fogyaszd olyan frissen, amilyen frissen csak tudod! No meg azért is, mert marha jó kis sör lett, amiben a Sabro és az Idaho7 komlók nyomják tele trópusi karaketerekkel a sört.

Hübris Müggy

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés,

Befutott július végén a Hübris frissítője is. A Müggynek 10 százaléka meggyvelő, ennek megfelelően a színén és az illatán is jól érződik a gyümölcs, viszont megmarad az alapsör karaktere is. A 4,2 százalékos Müggy érzésünk szerint még tovább mehetne a fanyarságban, de persze távol áll a nagyüzemi meggyes sörök édességétől. Kúl gyümölcsösség, pici édesség, sok meggy, és észveszejtő szín! :)

Kőbánya X Underground Lager és Catacombs Coffee Stout

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés,

Ez ugyebár két sör, amelyek – amellett, hogy jó kis italok – azért kaptak helyet július a legizgibb főzetei között, mert bár a leleplezés előtt pár héttel már lehetett pletykákat hallani arról, hogy Kőbányán valami szokatlan dolog van készülőben, azért alapvetően egy emberként lepődtek meg a hazai sörszeretők, hogy mi is lett pontosan a Mad Scientist és a Dreher együttműködéséből.

A Kőbánya X Underground Lager a Drehernél készül és egy Spalt és Saphir – tehát német – komlókkal főzött, igazán ropogós, tökmodern láger, amely a végletekig letisztult és tényleg más, mint amiket a kőbányai gyárban eddig készítettek.

A Catacombs Coffee Stout pedig a Mad Scientist főzdéjében készült – így sokkal kevesebb is van belőle, mint a világos változatból –, tökfekete stout, árpamaláta mellett pörkölt zabmalátával, zabpehellyel és specialty kávéval. A stílusnak megfelelően kevés a szénsav, kúl a malátásság, és a benne érezhető, négy vagon csoki és kakaó mellé odafér a rengeteg kávé. Apropó, emlékszik valaki a kb. 20 éve kapható Démon nevű csokira? Igazi kávéval teletömött, keserű étcsoki volt. Na, olyan a Catacombs Coffee Stout.