Cikk megosztása
Karácsony előtt megszokhattuk, hogy elkényeztetnek minket a sörfőzdék. Ilyenkor jönnek a rafinált desszertsörök, az erős, fűszeres karácsonyi főzetek, és egyéb nyalánkságok. Igyekeztünk azonban nem csak ezekből szemezgetni.
Reketye Brewing Co. Pop My Raspberry
A meggyes sikere után eddig kellett várni a Pop My… sorozat málnás darabjára. Ilyenkor télen, valahogy még jobban vágyik mindenki a friss gyümölcs ízeire, így a december legvégén megjelent Pop My Raspberry meglehetősen betalált! A málna egyébként is az egyik legkirályabb gyümölcs, ebben az esetben pedig egy fanyar berliner weissébe került belőle.
Az igazi csavar viszont ott jön, hogy a sörben vanília és laktóz is van, szóval hiába berliner, és hiába málna, az összehatás édeskés, valódi desszertsör. A színe pedig magáért beszél!
Zentus Craft Beer Strawberry Wheat Biscuit
Nos, a jóféle eperig van még vagy öt hónap, szóval a Zentus decemberben úgy gondolta, búzasörbe rejti a gyümölcsöt. A búza szűretlen, így a megjelenés valódi, házi szörpöt idéző. Az illat kevésbé de az íz egészen visszafogottan hozza az epres jegyeket, így semennyire nem esik túlzásokba a sör.
Érdekes, lehet, hogy annyira hozzászoktunk már a túltolt ízekhez, hogy hiányérzetünk van, ha csak árnyalatnyit vannak jelen? Mindenesetre a Strawberry Wheat Biscuit sokkal szárazabb, mint amire gondolnál, és tényleg kevésbé epres. Viszont nagyon jó frissítő!
Monyo Brewing Co. One-Handed Stuntman
Ez a sör még novemberben jött ki, de azokban a hetekben mindenki belehúzott, pláne a Monyo, így akkor nem fért bele az újdonságok közé. A One-Handed Stuntman egy brutális barley wine, amit több órán keresztül forraltak, hogy kellőképp sűrű és összetett legyen.
Ez sikerült is, hiszen már az illatából dől az aszalt gyümölcsök garmadája, füge, banán, szilva. Közben pedig kakaós, csokis jegyek is vannak, nyakon öntve karamellel, illetve némi fás jelleggel. Sötét, szinte vörös, egészen édes, amiről minden biznnyal leginkább a 13 százaléknyi alkohol tehet. Komplikált, mint egy sokadfokú egyenlet.
Vaskakas Sörfőzde Smooth Chocolate
Győr-Moson-Sopron megyében sem tétlenkedtek a sörfőzők az év utolsó heteiben sem! A Vaskakas a tőle megszokott maximalitással készítette el a Smooth Chocolate russian imperial stoutot, amelyben annyira fontos szerepet kapott a Crisp malátagyár, limitált kiadású Smooth Chocolate malátája, hogy az a sör nevében is megjelenik.
Az egyébként is nagyon intenzív ízvilágú, gazdagon malátás és összetett sört aztán kétféleképp érlelték, így a „sima” mellett született egy szuperlimitált whiskey barrel-aged változat – mindösszesen 70 palacknyit érleltek a Gemenc Distillerytől kapott whiskys hordóban, és ugyancsak keveset pedig a Vylyantól kapott boroshordóban iskoláztak – ez lett a barrique barrel-aged tétel. Érdemes mindhármat megkóstolni!
Yeast Side Sörfőzde & Krois Brewery Schocobananen
Egyszer elkerülhetetlenül eljutunk oda, hogy minden jelenlegi és gyerekkori klasszikus édességet megfogalmaznak majd sör formájában. Hogy jó lesz-e a „Négercsók” pastry chocolate milkstout tojással és kókusszal, vagy a „Gesztieszti” pastry barrel aged brown ale sütőrummal és gesztenyével, azt nem tudjuk, de a Schocobananen épp olyan beteg lett, mint a desszert, amiről mintázták.
Külön poén, hogy nem éppen a német búzasör az, amiből minden héten ilyesmi italt faragnak. A Yeast Side és a Krois mégis így döntött – hiszen ha úgy vesszük, még kézenfekvő is a választás. Az eredmény tényleg kakaós, tényleg banános, így ha bírod a kis banán alakú csokikat, ez is tetszeni fog!