fbpx

Eladhatatlan a Jézus korában fogyasztott sör

Írta: BeerPorn.hu

2016-04-20 | 10:44 Hírek

Az ókori sör újraélesztésének gondolata akkor fogant meg az ötféle helyi sörkülönlegességet gyártó jeruzsálemi Herzl tulajdonosainak fejében, amikor hallottak róla, hogy a Tel-avivi Egyetem kutatói az izraeli Ros Pina nevű falu melletti földeken talált ősi gabonafajta segítségével elkészítették az évezredekkel ezelőtti „ősgabona” genetikai térképét, és a korabelihez hasonlatos gabonaszemek vannak birtokukban.

A Herzl Beer tulajdonosai, Itai Gutman és Maor Helfman (Fotó: Timesofisrael.com)

A Herzl Beer tulajdonosai, Itai Gutman és Maor Helfman (Fotó: Timesofisrael.com)

A kísérlethez az egyetem biztosított öt kiló gabonát, amiből a sörfőzdében húsz liter sört sikerült előállítani. A nagyon száraz, erős illatú és sziruphoz hasonlatos ital elfogyasztása után a sör jeruzsálemi szerelmesei azt állítják, megértették, miért a bor, és nem a sör lett a zsidóságnak a szombati áldáshoz és az ünnepi szertartásokhoz azóta is fogyasztott szakrális itala.

Az egykori összetevőkből tíz nap alatt előállított, meglehetősen zavaros állagúra sikerült háromszázalékos alkoholtartalmú ital meglepetést okozott: a kóstolók szerint más sörökhöz nem hasonlítható, erős méz- és áfonyabogyó-íze lett – édesítőszer és a gyümölcs hozzáadása nélkül.

Noha a kísérlet eredménye különleges állagú és ízű, a gyártók szerint a piacon eladhatatlan, és így egyszeri alkalom lett a Jézus-korabeli ital előállítása.

Az Egyiptomból Izrael földjére hozott sör nem volt ismeretlen ezen a területen az ókorban: az izraeli régészek tavaly jelentették be egy 5000 éves, kora bronzkori sörfőzde feltárását Tel-Avivban, és a tárgyi emlékek mellett a Biblia szövegei is több helyen említik a sör fogyasztását.

(MTI)