Cikk megosztása
Krúdy Gyula nagy kedvence, a tányérhús, vagyis a táfelspicc első sorban Bécsben tartja magát a különféle újhullámos street food ételekkel szemben, ott is csak a jobb helyeken. Budapesten, az Akácfa utcában újabban hozzá illő sörrel kínálják.
A táfelspicc, vagy tányérhús eredete valahol Franciaországban kezdődik, ahonnan a 18. századtól ért el egyre több ételféleség Bécsbe. Közöttük pedig a többféle húsból, zöldségekkel készülő húsleves. A bécsi konyhának rengeteg étele származik a monarchia országaiból. A ma ismert tányérhúshoz is minden bizonnyal a szélrózsa minden irányából érkezett inspiráció, annak ellenére, hogy a bécsiek osztrák találmánynak tartják.
Az Ausztriában és Bajorországban is népszerű tányérhús, akárcsak a 20. század elejétől előforduló „Tafelspitz” elnevezés, közmegegyezés szerint a Monarchia, azon belül is Bécs találmánya, ám a főtt marhahúsnak már korábban is nagy keletje volt arrafelé – írja Csíki Sándor a Food&Wine-on. A gasztronómiai szakíró kitér arra is, hogy az étel népszerűségéhez nélkülözhetetlen volt az akkoriban virágzó magyar marhatenyésztés.
A főtt marhahús a 19. század első felében a császári udvarnak is megszokott és gyakori étele volt, I. Ferenc József is szívesen fogyasztotta. Ma használatos elnevezése Adolf Friedrich Karl Hess 1911-es szakácskönyvében jelent meg először. Akkora a főtt marhahús a bécsi éttermek specialitása lett.
Az ősszel megnyílt Malter gasztropub koncepciójáról Révész Róbert egyszer már beszélt lapunknak. Elmondta, hogy leginkább Közép-európai fogásokkal szeretnének foglalkozni. Ezek közé pedig tökéletesen illik a tányérhús, amelyet pár hete lehet már kapni a Malterben, olyan ételek mellett, mint a velős csont, a saját zsírjában sült lapocka, vagy a puliszka, a hermelin, és véres hurka.
Egy erősebb lager sörrel mind ideális választásnak tűnik, de a többi ételhez is könnyedén található tökéletesen illeszkedő sör, hiszen a hely hat sörcsapjából hatféle kisüzemi sör csorog.