Cikk megosztása
Egy Patagóniából a XV. században véletlenül Európába került élesztőgombának köszönhető a lager sör. Legalábbis ezt állítja egy amerikai kutatócsoport.
A Saccharomyces eubayanusként ismert élesztőgomba egy fadarabon vagy egy bormuslica gyomrában kerülhetett ötszáz évvel ezelőtt egy dél-amerikai tengerpartról Európába, hogy végül egy bajorországi pincében vagy kolostorban kössön ki, ahol a sörfőző mesterek a termékeiket tárolták.
A néhány évvel ezelőtt megjelent tanulmány szerzői szerint a Dél-Amerikából származó élesztőgomba végül keveredett egyik távoli rokonával, a Saccharomyces cerevisiae nevű, Európában és Ázsiában kenyérsütéshez, valamint bor és sör erjesztéséhez évezredek óta használatos élesztőgombával.
A keveredéséből származó hibrid eredménye lett a lager típusú, úgynevezett alsóerjesztésű világos sör előállítása Bajorországban már a XV. században – fejtették ki a kutatók.
Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában publikált eredményekkel kapcsolatosan Chris Todd Hittinger, a madisoni Wisconsini Egyetem genetikatanára elmondta, hogy a tudósok és a sörfőzők hosszú ideje tudják, hogy az alacsony hőmérsékleten történő erjesztésre alkalmas élesztőgomba hibrid, de korábban nem ismerték a Saccharomyces cerevisiae élesztőgombával egyesült mikroorganizmus természetét. A tudósok által ismert több mint száz élesztőgombafajtával végzett kísérlet mind kudarcba fulladt.
A kutató szerint semmi kétség, hogy a hiányzó élesztőgombafajta teszi lehetővé a sör hidegen történő erjesztését. Egy kérdés maradt csak nyitva, az, hogy a hibrid élesztőgomba létezik-e vad állapotban anélkül, hogy felfedezték volna.
A felfedezés hosszú időn át folytatott kiterjedt nemzetközi kutatás eredménye, amelynek az irányításában részt vettek José Paulo Sampaio és Paula Goncalves, a portugáliai lisszaboni Új Egyetem kutatói is. Végül az argentínai Barilochéban működő Biodiverzitás és Környezetkutatási Intézet munkatársa fedezte fel a szökevény mikroorganizmust a patagóniai bükkfákat megfertőző molyok szervezetében, amelyeknek a DNS-e nagyon hasonlít a világos sör előállításához szükséges élesztőgomba DNS-ének feléhez.
(MTI)