Cikk megosztása
Fogasfilé parajlevéllel burkolva, haltej májköntösben, füstölt mangalicaszalonna fátyolban, kapros sajtkrémmel töltött túrógombóc, barna vajban pirított reszelt morzsában, tejfölhab, zöldségkosár, marinírozott kelbimbószirom, kápia paprika „csiga” édesköménnyel, piros sült paprika krém.
Szombaton harmadszor rendezték meg a Magyarország étele szakácsversenyt, Felcsúton. A győztes étel, leírása hosszabb, mint egy népmese, a csákberényi Kilroy Group Kft. csapatának, a Kilroy Teamnek az alkotása. És ha már a népmesei hasonlat, a mese címe: Somogy-ország ízei.
A címet Ortó Gyula és Dobos Tibor nyerték. A 12 döntős csapatból második helyen végzett Simon András és Fodor Szabolcs (Hunguest Hotels Zrt. Galyatető), míg a harmadik Paskó Csaba és Bódity Krisztián (Vajdaság) lett.
A zsűri elnöke Varga Károly, a kecskeméti 48 étterem konyhafőnöke méltatta, hogy kollégái „hazahozták” azokat az ízeket, azokat az ételeket, amelyeket a génjeikben hordoznak.
Asztalos István az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke reményét fejezte ki, hogy ismét hozzájárulhattak a magyar gasztronómia továbbfejlődéséhez. Kiemelte: mindenki a hazájáért küzdött a konyhában, és szoros verseny végén alakult ki a végső sorrend.
A harmadik alkalommal meghirdetett Magyarország étele élőmunkás melegkonyhai szakácsverseny témája idén a nemzeti összetartozás volt. A versenyen részt vevőknek maximum öt elemből álló innovatív, de populáris ételt kellett elkészíteniük, ahol elvárás volt, hogy az étel a legtöbb átlagos felszereltségű konyhán, akár nagy adagszámban is elkészíthető legyen és értékesítési szempontból is megfeleljen a magyar igényeknek.
A verseny során kötelező volt használni piros, fehér és zöld színű alapanyagot: a piros színt a piros paprika (friss vagy fűszerpaprika), a fehér színt a túró, a zöld színt pedig bármilyen zöld színű zöldség vagy fűszernövény jelképezhette.
(MTI)