Cikk megosztása
Valóságos szárnyalást mutatott be az utóbbi néhány évben az alkoholmentes sör piaci részesedése és minősége is. Ez az egykor lesajnált és meg nem értett termékcsoport az, amiről ma már a legtöbbet beszélnek a söriparban. De vajon miért? A válaszokért egészen Brüsszelig utaztunk.
Április 9-én este jókora tömeg gyűlt össze a The Brewers of Europe székházában, Brüsszelben azért, hogy meghallgassák, a „Mértékletesség és az alkoholmentes sör szerepe” című beszélgetést. Ki gondolta volna néhány évvel ezelőtt, hogy ennyire érdekli a szakmát két európai parlamenti képviselőnek, egy heinekenes vezetőnek, a spanyol Sörszövetség emberének és a Brewers of Europe főtitkárának az alkoholmentes sörökről szóló beszélgetése?
Úgy tűnik, 2025-re a 0.0 sör központi téma lett. Tavaly 2200 millió liter ilyen készült Európában, ahol minden 15 elfogyasztott sörből egy már alacsony alkoholtartalmú, vagy alkoholmentes (0,5 százaléknál kevesebb alkohol van benne). Németországban már 800 különféle ’mentes sör létezik, és szépen lassan Magyarországon is szélesedik a kínálat: a kisüzemi főzdék remek sörökkel léptek be a 0.0 piacra, elég, ha csak a Szent András Majdnem szériájára vagy a Horizont alkoholmenteseire gondolunk.
Magyarországon a tavalyi adat szerint a teljes sörpiac 8,5 százaléka alkohol nélküli, és annyira nem is tűnik nagynak a lemaradásunk a spanyolok előtt, akiknél a legtöbb ’mentes sör fogy: ott a teljes piac 13-15 százalékát már ezek a termékek teszik ki.

Julia Leferman, a Brewers of Europe főtitkára köszöntőjében a fenti adatok mellett azt is ismertette, hogy Lengyelországban az alkoholmentes sörök termelése megduplázódott az elmúlt öt évben. Tehát szinte mindegy, hogy Európa nyugati, vagy keleti részét vizsgáljuk: a mentesek már a spájzban vannak.
Spanyolviasz
Eduardo Olmedo Samperio, a Spanyol Sörszövetség képviseletében elmondta, Spanyolországban azért ennyire sikeres az alkohol nélküli sör, mert ott a többség korántsem az alkohol miatt sörözik. „A sörfogyasztás közösségi élmény – fogalmazott, és szinte minden esetben falatozás közben valósul meg”. Egy hétköznap délutáni vagy esti összejövetelen az alkoholmentes sör is remek kísérő a tapasok mellé – így aki kerülné az alkoholt, megtalálja a számítását a ’mentesek között is, főleg mióta a kis spanyol sörfőzdék is meglátták a lehetőséget a szegmensben.
Jules Macken, a Heineken képviseletében arról beszélt, milyen fontos, hogy minél több helyen jelenlen meg a csapolt alkoholmentes, mint választható lehetőség. „A csapolt, a sör esetében mindig is jól ismert formátum volt” – mondta, hozzátéve, hogy épp Spanyolország jár az élen a csapolt alkoholmentes sörökben – nem csoda, hogy ott ennyire népszerű ez a kategória.

Az est legjobb sörei
A beszélgetés kísérőrendezvényén összesen 37 különböző, alkoholmentes sört lehetett kóstolni. Belgiumban először egyébként még csapolt Heineken 0.0-át is, de arról a tételről nem sok emlékezeteset lehetett feljegyezni.
Hasonlóan csalódást keltő volt a Leffe alkoholmentese, viszont a szlovák Nilio olyan – citrusosan komlós – világos lágert és – testesen kávés – stoutot mutatott, amelyekből bármikor újra kérnénk! A főzde egyébként az első szlovák alkoholmentes sörfőzdeként határozza meg magát.
A spanyol DouGall’s alkoholmentes IPA-ja ugyancsak egészen új minőségi szintet képviselt, még a kisüzemi alkoholmentesek között is. Az Idaho7 és a Citra komlók bámulatos gyantássággal és citrusossággal fedik el benne az alkohol és a test hiányát. Az Estrella – itthon is kapható – Free Damm lágere pedig kellemes mézességgel operál – sikerrel.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Érdekes próbálkozás a belga Cornet alkoholmentese is, amelyben a hordós érlelés nyomait próbálták utánozni, nem is rosszul.
Tényleg, eljuthat vajon oda az alkoholmentes sör, hogy komoly mennyiségben hordóérlelik? És ha ilyen dinamikusan növekszik az aránya, megtörténhet, hogy a jövőben több 0.0 sör készül Európában, mint olyan, amiben alkohol van?
Nos, akinek ez a jövő nem tűnik túl fényesnek, megnyugodhat: a Spanyol Sörszövetségtől érkezett Eduardo Olmedo Samperio szerint soha nem lesz olyan, hogy az igazi sörből kevesebb készül, mint az alkoholmentes változatokból. Azt pedig, hogy igaza lesz-e, a következő években úgyis meglátjuk!