Csak teliholdkor főzik ezt a tripelt

Írta: Rutkai Vera

2021-05-27 | 06:41 Magazin

Fotó: Paix Dieu Facebook

A Paix Dieu ciszterci apátság sörére sokan azt fogják mondani, hogy túl sok körülötte a felhajtás. Azzal viszont nehéz lenne vitatkozni, hogy nem sok olyan sör készül a világon, amit csak teliholdkor főznek, és minden főzet egyéni szimbólumot kap.

A Paix-Dieu (Isten békéje) ciszterci apátságot a XVIII. században alapították a belga Amay-ben a Cîteaux-rendi apácák egykori rendje helyszínéül. A holdnaptár ekkoriban fontos szerepet játszott az apátság (és úgy egyáltalán az akkori ember) életében. 1797-ben a tartomány nemzeti tulajdonba került, napjainkban látható épületei is mind a XVII-XVIII. században épültek. A XIX. század végén a Labeye család birtokába került s az apátsági épületegyüttest emlékműnek nyilváníttatták. 1995 és 1996 között a tulajdonosok megállapodnak abban, hogy az apátság épületeit, a kápolnát, a malmot, a gyógynövényes kertet és a hozzá tartozó galambdúcot bérbe adják a Vallon Örökség Intézet számára. Ezen alkalomból az intézet létrehozta a Kézműves Örökség Központját, melynek helyszínéül a Paix-Dieu Apátság szolgál. Ennek az intézkedésnek köszönhetően nagyszabású felújítás kezdődött 1997-ben, mely során új életre kelt többek között az apátság régi sörfőzdéje is. Napjainkban ebben a főzdében szerveznek workshopokat az örökségi szakmák megbecsülése és fejlesztése jegyében. Mivel az apátság folytatni kívánta sörfőzési hagyományait, megbízták a belga Tournai területén található Brewery Caulier családi vállalkozást, hogy készítsen el számukra egy egyedi sörkülönlegességet.

A választás nem véletlenül esett a Brewery Caulier-re, ugyanis a vállalkozás négy generációnyi tapasztalattal rendelkezik a sörfőzés terén, s több mint húsz éve gyárt saját söröket, jelenleg évente 900 000 liter mennyiségben. Mostani csapatuk 16 lelkes tagból áll, akik kizárólag természetes összetevőkkel, az apátsági sörfőzés hagyományait maximálisan betartva készítik el többek között a Paix Dieu sörét. A kézművesség jegyében a termelési módszerek is a több száz éves, hagyományos eljárásrend szerint valósulnak meg. Ennek következtében a sörüket nem szűrik és nem is pasztörizálják. A komlót, a malátát és a cukrot helyi termelőktől szerzik be, a vizet közvetlenül a sörgyár kútjaiból szivattyúzzák és saját élesztőtörzssel rendelkeznek.

Fotó: Paix Dieu Facebook

Mindezek mellett a Paix Dieu igazi jellegzetessége az, hogy ezt a sört kizárólag teliholdkor főzik (tisztelegve ezzel a középkori holdnaptár-kultusznak). A különleges nedűt csatos üvegbe palackozzák, a kupak címkéjén az aktuális főzés egyéni szimbóluma látható, illetve leolvasható, melyik holdtöltekor készült a sör, így a fogyasztók össze tudják hasonlítani a különböző főzeteket – és gyűjtők számára is kuriózum a több, különféle címkével ellátott palack. Ehhez a kézműves különlegességhez egyedi formájú poharat is gyártatott a cég, melynek minden egyes darabját a hagyományos üvegfúvás technikájával készítik, a Hold formáját megidézve, szabályos gömb alakú kehellyel.

A kivételes design és a 100%-ban kézműves gyártási procedúra egy igazán jól sikerült, igényes főzetet takar. A Paix Dieu söre egy 10%-os alkoholtartalmú tripel. A kissé ködös, aranyszínű sört krémes, erőteljes, tartós hab koronázza. Az első ízjegyek inkább édeskésnek mondhatóak, érződik benne a körte, citrusfélék gyümölcsössége, majd a búza lesz a meghatározó íz, némi fűszerességgel vegyítve. A leheletnyivel több komló hozzájárul a hosszantartó, mégis lágy keserűséghez. Közepes test és mérsékelt alkoholos íz jellemzi. A tripelek kedvelőinek kötelező, de bárki, aki szeretne valami igazán különleges sört kóstolni, bátran ajánljuk ezt a belga műremeket!