Cikk megosztása
A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint a főváros belső kerületeiben a vendéglátóhelyek fele mehet csődbe a következő hetekben. A túlélés esélye csak a magyar vendégkörre építő üzleteknél van meg.
Egyelőre nem látszik a statisztikákban, mennyire rossz helyzetben van a vendéglátóipar az érvényben lévő korlátozások miatt. Rengeteg olyan cég van, amely még nem jelentett csődöt, de a következő hetekben ez gyakorlatilag elkerülhetetlenné válik – írja a Napi.hu.
A cikk szerint van egy jelentős része a vállalkozásoknak, amely valójában már most sem működik, azaz nem termel bevételt, vagy már az üzlet bérleti díját sem tudja fizetni. Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint a valós számokat majd csak tavasszal látjuk majd.
Kovács szerint már jó teljesítménynek számít, ha a vendéglátóipari ágazat idén országosan a tavalyi forgalom felét össze tudja majd kaparni. Budapest viszont gyakorlatikag „padlón van”. Az ipartestület becslése szerint a belvárosi vendéglátóhelyek több mint fele tönkre fog menni, leginkább azok, akik a külföldi turistákra építettek, hiszen a turizmus nem áll majd helyre 2021-ben. Várakozásaik szerint komoly tulajdonosi átalakulás veheti kezdetét jövőre.
A legtöbb nyitva tartó vendéglátóhely a házhozszállítás irányába fordult, illetve a helyi fogyasztás helyett a „fogd és vidd” modellben próbál működni.
Ebben nyújthat segítséget, hogy az elviteles ételek áfája 27-ről 5 százalékra csökken. Ugyanakkor azok a cégek, amelyek eddig nem foglalkoztak ilyen szolgáltatással, hatalmas szembeszélben kell, hogy boldoguljanak, hiszen rengeteg olyan társaság van már a piacon, akik évek óta kiszállítanak, így sokkal tapasztaltabbak és gyakorlottabbak ezen a téren – hívta fel a figyelmet Kovács László.
Az elnök a Napi.hu-nak elmondta, az ágazatnak szüksége lenne egy kiszámítható támogatási szabályrendszerre. Hozzátette: az EU minden turisztikailag fontos fogadó államban több hónapos támogatási rendszer van érvényben. Ezért a Magyar Vendéglátók Ipartestülete azért lobbizik, hogy a vendéglátóhelyeknek nyújtott bértámogatási program maradjon fent a szezon kezdetéig.