Cikk megosztása
Január 24-26. között tartották Budapesten a CEU-n az idei Central European Craft Brewers Conference-t (CEBC). A rendezvényen leginkább a közép-európai craft söriparról volt szó, de az előadások és beszélgetések során a globális helyzet is vizsgálat alá került.
A konferencia egyik legfontosabb célkitűzése, hogy lehetőséget adjon a régió sörfőzőinek a kapcsolatépítésre. Ezt szemmel láthatóan remekül teljesíti, hiszen immár az előadók és a résztvevők egy része is ismerősként köszönti egymást ezeken a rendezvényeken.
A CEBC-nek számos menő kísérőrendezvénye volt, a Horizont főzdelátogatástól a Brew Your Mind-nál tett hazy IPA mesterkurzusig. Az előadások során volt ízhiba tréning, Grodziskie bemutató és előadás, és az iparág helyzetéről tartott kerekasztal-eszmecsere is.
Az alábbiakban a konferencián elcsípett információkból szemezgetünk:
Nem mindig az Egyesült Államokban kikísérletezett újhullámos sörök uralták a kisüzemi piacot
Jeff Alworth, Portlandban élő szakíró, a sörkultúrával foglalkozó előadásán kifejtette, hogy bár jelenleg az USA kraft sörfőzdéi diktálják a trendeket, ez nem volt mindig így. A kisüzemi sörfőzés felvirágzásának hajnalán a mintát az európai klasszikusok adták, főképp mert a többség a legjobb német és cseh lágereket szerette volna leutánozni. Mostanra fordult a kocka, az Egyesült Államok állt az élre, de az európai kisüzemi főzdék térnyerésével ez is változni fog.
A sör jövőjét meghatározó új stílus a lager lehet
Alworth – saját bevallása szerint – nem szeret jövendölni, de a konferencián volt még egy jóslata, amire többen felkapták a fejüket: még jobban előre nyomul majd a lager sör. Számunkra Európában eléggé természetes, hogy viszonylag könnyű jó lager sörhöz jutni, az Egyesült Államokban ez sokáig azért nehezebb feladat volt. Amikor a tengerentúlon a kisüzemi főzdék elterjedtek, rengetegen a klasszikus pilseni típust kezdték el rendszeresen főzni, azonban sokan szeretnék megtalálni a saját hangjukat, és jó minőségű american lager készítésére adták a fejüket. Fontos trend lehet ez a jövőben, de azért azt Alworth is halkan megjegyzi, hogy belátható időn belül semmi sem fogja letaszítani az IPA kategóriát a trónról.
Amikor Sopronban megalapították a sörgyárat, szemfüles németek már alkoholmentes sörökkel kísérleteztek
Enrico Prenni, a BartHaas-tól érkezett Budapestre, hogy az alkoholmentes sörök komlózásáról tartson előadást. Ebből derült ki, hogy 1895-ben, amikor brünni serfőzde-tulajdonosok és városi nagykereskedők jöttek Sopronba, hogy az „Első Soproni Serfőzde és Malátagyáron” melózzanak, német kollégáik már javában alkoholmentes sörökkel kísérleteztek.
1930-ban, Svájcban pedig Ex-beer néven vígan pörgött a 0.0, 1962-ben egy zürichi sörfőzde már odáig jutott, hogy speciális élesztővel készítették az alkohol nélküli söröket. A ’70-es évek végén aztán jött a Clausthaler, a ’90-esekben pedig a Weihenstephan-Triesdorf Egyetem már izotóniás italként kutatta az alkoholmentes búzasört. Ma meg az alkoholmentestől hangos az egész iparág…
Lengyelországban nem lehet online alkoholt árulni
Előadása közben a lengyel Kingpin főzde tulajdonosa, Marek Kamiński megjegyezte, hogy mekkora probléma a főzdék számára, hogy hazájában nem lehet online értékesíteni alkholos italokat. Egy emberként hördült fel a hallgatóság, ezt a mondatot talán az is lejegyzetelte, aki egyébként kikapcsolta az agyát a sörtörténeti kurzus alatt.
A Sziget Fesztiválon, a jegy árához képest olcsóbb a sör, mint 1997-ben volt
Meglepő információmorzsa a Kevin Jackson, a Corvinus professzorának előadásából, amely arról szólt, hogyan lehet minőségi tartalmat előállítani a craft sörök kommunikációjában.
Az előadó, amikor arról beszélt, hogy a főzdék igyekeznek fékezni az árak növekedését, a Sziget Fesztivál sör árait hozta fel példaként.
1997-ben 200 forint volt egy korsó sör a rendezényen.
Az 1993-ban indult a Sziget Fesztivál jelenleg nyilván sokkal több már, mint a kilencvenes években volt, így a borsos jegyárak kifizetéséért cserébe sem csupán pár koncertet kapunk, mégis szórakoztató ránézni, hogyan alakult a sör- és a jegyárak aránya.
1997-ben tehát a napijegyre szánt pénzből négy sört lehetett venni a feszten. Ezzel szemben a 2023-as napijegy ára 38 ezer forint volt. Ebből több mint 23 korsó sör jön ki, mert tavaly 1600 forint volt egy Dreher. 🙂