Cikk megosztása
Tökszáraz, iszonyat fűszeres, borzasztóan komlós, világos színű cucc – ez nem más, mint 2018 craft sör trendje, a Brut IPA, amely természetesen az USA-ból jön, de a vájtfülűek már rákattantak Dél-Amerikában, Oroszországban és Európában is. Mi sem maradhatunk hát le!
A legutóbbi hatalmas IPA trend, a hazy, vagy New England IPA sörök felfutása óta nem volt olyan komoly őrület, mint amilyet a Brut IPA vívott ki magának idén a tengerentúlon. 2016-ban és ’17-ben mindenki a zavaros, kegyetlen gazdag komlóaromákkal operáló, laktató New England stílusú IPA-król beszélt, és a számos főzde kijött (több) saját verzióval Magyarországon is.
Aztán egy Kim Sturdavant nevű fószer, a San Franciscoi Social Kitchen and Breweryben csomót kísérletezett a különböző alapanyagokkal és élesztőkkel. Az ő kísérleteinek lett az egyik eredménye a Brut IPA.
A brut kifejezés a cucc szárazságára utal. Nos, a Brut IPA szuper száraz, vadítóan frissítő – egészen pezsgőszerű dolog. Sőt, Sturdavant főzetről főzetre tökéletesítette a saját receptjét, és épp az volt az egyik célja, hogy minél inkább egy brut pezsgőhöz hasonlóra kerekítse le az eredményt.
A dolognak pedig szépen lassan híre ment, és amikor először lehetett kóstolni a Brut IPA-t, rengeteg sörfőző ismerkedett meg az új stílussal. A Cellarmaker Brewing Co., a Magnolia Brewing Co. és a Triple Voodoo Brewery rögtön jelezte: ők is szeretnék kipróbálni magukat a „Brut IPA stílusban”.
Egy csapásra komoly rajongótábora lett a Brut IPA söröknek, immár Csehországban, Oroszországban, Franciaországban, Angliában, Brazíliában, Argentínában, Ausztráliában, Új-Zélandon is készítenek ilyeneket, sokszor Sturdavant segítsége, tapasztalatai alapján. És ugye mondanunk sem kell, hogy Magyarországon is jönnek a Brut IPA-k, elsőként a Dimbo Labnek sikerült kijönnie egy musttal készülő, „grape ale” Brut IPA-val, de hamarosan itt lesz a Mad Scientist „csontszáraz, nagyon szénsavas, nyálcsorgatóan ízes, visszafogott, szinte minimálisan keserű, világos, tiszta, ropogós” Brut IPA-ja is.