Cikk megosztása
Lényegében ezt a banális megállapítást tette a Journal of Food Protection folyóirat található egyik publikáció. A brit tudósok, miután megállapították, hogy az intelligensek több alkoholt fogyasztanak, újra elemükben vannak!
Vigyél magaddal medvecukrot, ha inni mész és használ az alkohol, de nem annyit, amennyit árt. Ezekhez hasonlóan kulcsfontosságú kuktatásról szómolt be a Journal of Food Protection. Eszerint az alkoholmentes sörben sokkal könnyebben szaporodhatnak a baktériumok.
Kísérletükben a tudósok az antimikrobiális változók hatását vizsgálták, mint a tárolási hőmérsékletet, a pH-t és az etanol koncentrációt. Öt baktériumtörzzsel kínálták meg az alkoholmentes sört, majd 63 napon keresztül figyelték, mi történik. Az eredmények azt mutatják: az alacsony alkoholtartalmú sörökben kevésbé szaporodnak az egysejtűek, mint a teljesen alkoholmentesekben.
Kiderült: az alkoholos sörök sokkal inkább immunisak az élelmiszer-eredetű kórokozókkal szemben, hiszen ebbéli teljesítményükben segít az alkohol, a komló, no meg az esetleges szűrés is. A 3,5 százaléknál alacsonyabb alkoholtartalmú sörök azonban érzékenyek lehetnek a bakteriális szennyeződésre.
Az Egyesült Királyság kormánya egyébként épp mostanság tárgyal arról, mit is jelent pontosan, hogy „alkoholmentes”. A határt pedig 0,0-ről felemelnék 0,5 százalékra.