Cikk megosztása
Az utóbbi pár évben a gyümölcsös sörök igen komoly karriert futottak be nálunk. Úgy 10 évvel ezelőtt jelentek meg az első citromos ízesítésűek, aztán szépen sorban a narancsosok, banánosok, epresek, rebarbarások, bodzavirágosok, satöbbi, és rövid idő alatt elég komoly szeletet kanyarítottak ki maguknak a magyar sörpiacból. Sikertörténet, épp csak a sörkedvelőket – mindegy hogy mezei sörisszák, vagy kisüzembe belebolondult gurmék – lehet kikergetni velük a világból: „az nem sör. Az egy cukros lónyál, ami sört tulajdonképpen valami teljesen érthetetlen okból tartalmaz”.
Ezzel nincs is semmi baj, attól még piaca, fogyasztói vannak gazdagon, aki meg nem szereti, issza az igazit.
De mi van akkor, ha kiderül, hogy a gyümölcsös sör nem csak alkohol tartalmú málnaszörp lehet, hanem létezik belőle kifejezetten magas minőségű, rafinált, jó ízű, jó sörízű változat is? Itt jönnek képbe a belgák. Nekik nem szólt senki úgy százigensok évvel ezelőtt, hogy „ne már, ez ciki”, úgyhogy került a sörükbe gyümölcs. Amúgy is egy fura népség, fura sörökkel, hordóban érlelik, meg spontán erjesztik, szinte úgy bánnak vele, mint más országokban a borral, és annyi félét csinálnak, hogy az szinte már követhetetlen.
Szóval kerül gyümölcs a sörbe, és ezzel már alapból oda is vertünk minőségben, a legtöbb esetben inkább csak aromákat tartalmazó sörkészítményeknek. Ez már eleve nem hangzik rosszul, de ami az igazán nagy előnyük, hogy bennük van minden, amiért a gyümölcsös söröket szeretjük (ja nem, amiért mások szeretik), és közben megmaradnak komplex, igazi jó söröknek.
A belgáknál, leginkább a piros bogyós gyümölcsök mennek mostanában, sok évig a meggy volt a király, de mostanra komoly riválist kapott, a málnát. Mindjárt javasolnék is kettőt, már csak azért is, mert ha valaki mindkettőt megkóstolja, látni fogja, hogy ezen a kategórián belül is micsoda különbségek vannak ízben:
- Framboise Boon: a framboise jelzi, hogy málnás a sör -ami meggyes, az kriek. Ebben a sörben fiatalabb és öregebb (1, 2 illetve 3 éves) barna lambic söröket kevertek össze, amit friss málnával és egy kis friss meggyel érleltek. Olyan tiszta málnaillata van, hogy kiugrik a pohárból, és aztán ez az íz veszi körbe a barna sör finoman kesernyés karakterét. Ez a sörök fekete erdő tortája.
- Bacchus Raspberry: Hibrid erjesztésű, azaz irányított erjesztéssel induló, majd később fahordókban már spontán továbberjesztett és érlelt barna sör, amibe a málna viszonylag korán belekerül, így együtt erjed a sörrel. Rafinált, finoman málnaízű, az is szeretni fogja, aki csak gyümölcsöset iszik és az is, aki amúgy soha.
Úgyhogy ha elfogadjuk, hogy a gyümölcsnek joga van a sörben megjelenni a Radleren túli sörvilágban is, akkor sznobok jobbra, begyöpösödöttek balra, mi meg maradunk a belgáknál. Mondjuk hétvégén a Belga Sörfesztiválon.
Szöveg: Kovács Bálint