fbpx

Belgiumban is dübörög a kraft

Írta: Mesterházy Ernő

2020-10-05 | 09:51 Magazin

Fotó: Hcdpierre.com

Ha meghalljuk, hogy belga sör, általában valamilyen ősi, rendszerint apátsági recept alapján főzött termék jut eszünkbe, pedig a craft forradalom Belgiumot sem kerülte el, sőt, felettébb ígéretes főzdékkel rendelkeznek, ezek közül mutatunk be most néhányat.

Belgiumban a sörfőzés több száz éves tradícióval rendelkezik, ezért lehet, hogy a klasszikusok jutnak eszünkbe, ha a belga sörökre terelődik a szó. Némelyeknek beugrik egy-egy népszerűbb palack, az ördögi Duvel, akár a rózsaszín elefánt logoval ellátott Delirium, vagy a tripelek legyőzhetetlennek tűnő királya, a Tripel Karmeliet. De most nézzük az igazán újhullámos belga söröket!

Saját gabonából, saját komlóval

Leuven városa mellett nem messze található Tildonk, egy mindössze 7.31 km² területű kis falucska, ahol a XIII. századi lawendries-i uradalom fő gazdasági portáján, egy régi farmon fekszik a Hof ten Dormaal sörfőző üzeme. Ezzel egy Belgiumban teljesen egyedülálló vállalkozást működtetnek, hiszen a gazdasági tevékenységet és a sörfőzést ugyanaz a cég, azaz család végzi. Név szerint két testvér, Jef, és Dries Janssens, akik a gabonáktól a komlóig mindent a saját gazdaságukban termesztenek, a főzés után a lefőzött gabonából pedig a lovak lakmározhatnak.

Ahogy a honlapjukon található: „Ebben a folyamatban egyedülálló, tartós ökológiai koncepcióval alkotunk egy zárt kört, a bölcsőtől a bölcsőig.” Ilyen egy igazi „farmhouse” sör! A 2009-ben alapított főzde eddig közel 150 fajta különlegességgel állt elő, köztük természetesen a belga klasszikusok állandó darabok, úgy mint a Blonde, Amber, Donker és a Kriek. Azonban néha előrukkolnak egészen vakmerő ötletekkel, például a komló helyett cikória gyökérrel főzött Witgoud, a 14 hónapig gin-es tölgyfahordóban érlelt sour imperial coffee stout, a 9,7% alkohollal bíró Darth Maul, de említhetném a spontán erjesztésű sour sörüket, melyhez először friss málnát, majd fél év pihentetés után étcsokoládét adnak. Így készül a Frambuesa y Chocolate. Egyébiránt jelenleg rendelhető termékeik között szerepel almás sörpezsgő, és persze cider is. Nagyon széles, és folyamatosan megújuló palettával rendelkeznek.

Fotó: Charliedistracted.com

Élethosszig tartó sörelőfizetés, 180 euróért

Igaz, szinte ugyanezt elmondhatjuk a Brussels Beer Projectről, akik 2013. óta ténykednek a sörök világában. Olivier és Sébastien célja a köztudatba vésni, hogy nem csak klasszikus, apátsági receptek léteznek Belgiumban. Ezt meglehetősen aktívan teszik, szinte hetente próbálnak új sört kitalálni, és évente több mint 40 különböző főzettel állnak elő, melyek közül jó néhány születik más főzdékkel való együttműködésként. A székhely természetesen Brüsszel, de tervükben van egy másik telephely létrehozása is Anderlechtben. Ők szeretnének a craft sör mozgalom éllovasai lenni az országukban (ezt valószínűleg ki is pipálhatják), és azon túl is…

Fotó: Beerproject.be

És hogy ezt hogyan próbálják elérni? Létrehoztak egy „Beer for Life” crowdfunding kampányt, melynek lényege, hogy 180 euro egyszeri befizetésével, életünk végéig ingyen kapjuk a sört. Persze némi határ azért van, évente 12 ingyen sört kapunk Brüsszelben, 10-et Párizsban, és ha Tokio felé tévedne utunk, ott is jár további 6. Ezen kívül minden csütörtökön egyre szintén a BBP vendégei vagyunk a főzdében, Dansaertben, és további 5% kedvezmény is jár a fogyasztásból.

Eddig közel 4000 tagot tudhatnak magukénak, akik támogatták a kampányt, és a projectet. Egy e-mailel, amit ide kell megírni, bárki csatlakozhat. Ez a nagy csapat rendszerint évente választhat négy prototípus közül, és a nyertes recept utána a főzde állandóan elérhető portékájává válik. A 2013-as választás a Delta Ipa-ra esett, melyet követett a Grosse Bertha, a Babylone, a Jungle Joy, a Wunder Lager majd a Juice Junkie.

Ezek kóstolása egyértelműen ajánlott, illetve személyes kedvenc a Delta Ipa sötét testvére a Dark Sister! Ez egy fekete Ipa, és ha csukott szemmel isszuk, meg nem mondanánk, hogy a sör színe sötét.

Ugyanennek a fordítottja a True & False, ami pedig egy 8.5%-os imperial világos stout. Merészebb vonal a 2020. szeptemberi Dragn Sour, egy sárkánygyümölcsös, hibiszkuszos savanyú sör, és a savanyításhoz felhasznált élesztőtörzs pedig a Lachancea, melynek különleges tulajdonsága, hogy miközben a cukrokat alkohollá alakítja, tejsavat is termel. Ha már újdonság, a Sour Kipa névre hallgató italuk stílusát tekintve sour milkshake barack ipa, és azért kipa, mert a manapság divatos kveik élesztővel készül. Persze kell még hozzá sok amerikai komló, némi barack, laktóz, és búzamaláta, hogy mindenképp elveszítsük a fonalat, ha konkrétan be akarjuk kategorizálni valahova. Minden bizonnyal ők a magyar Mad Scientist belga megfelelői.

100 különböző kuriózum

Fotó: Brasserie de la Senne Facebook

Nem kell kimozdulnunk Brüsszelből ahhoz, hogy egy másik komoly craft főzdével találkozzunk, akik a Senne folyó mellett vertek tábort. Nevükben is ezt hirdetik, ők pedig nem más, mint a Brasserie de la Senne. 2010. december 22-én alapították, ezzel megduplázva a Brüsszelben akkor aktív főzdék számát, hiszen rajtuk kívül még csak a Cantillon végzett termelést. A dátumhoz kötődik rögtön az első sörük, a Brussels Calling, melyet azóta is évente csupán egy alkalommal, ebben az időben főznek. Fő szempontjaik közé tartozik, a piacon nehezen elérhető, igazán karakteres, keserű sörök főzése, lehetőleg nem túl magas alkohollal. Kiváló példa erre a Taras Boulba, 4.5% alkoholfokával, üdítő, frissítő jellegével, emellett mégis erős, hangsúlyos sör. Főznek egyébként szűretlen craft lagert, száraz stout-ot, fekete IPA-t, téli sört, és persze nem maradhat ki a jó kis belga blonde normál, komlós és brett változata sem.

Kollaborációként legutóbb az ukrán Pravda Beer Theater-rel közösen megalkotott grisette, a Schieve Колос látott napvilágot, de álltak már össze a kanadai Blind Enthusiasm-mel egy 10%-os saison erejéig, illetve többek között a Half Acre-vel Chicagoból, a londoni Anspach & Hobday-el pedig jó kis portert sikerült alkotniuk, hogy csak párat említsünk a legfrissebb kísérletek közül. Egy-egy sört két hónap alatt állítanak elő, így jóval visszafogottabbak, mint előző társaik, ennek ellenére a 10 év alatt ők is túl vannak már 100 különböző főzeten.

A fenti néhány példa is bizonyítja, hogy érdemes körülnéznünk és válogatnunk a belga sörök között akkor is, ha nem kifejezetten a megszokott, apátsági élesztő ízére, vagy a tripel, dubbel típusokra vágyunk! A kiváló minőségű alapanyagok, a víz, és kultúra szavatolja a magas minőséget a craft főzdék kínálatában is!

 

A cikk a Premium Beer és a Beerporn.hu együttműködésének keretében jött létre.