fbpx

Beleszólt a politika, méregeti egymást Dávid és Góliát

Írta: BeerPorn.hu

2017-03-22 | 07:08 Hírek

Fotó: Beervn.com

Mindössze néhány nap telt az el azóta, hogy kiderült, együtt lobbizik a csapolt sör áfájának csökkentéséért az egész magyar söripar, beleértve a kisüzemeket és a multikat egyaránt. A közös fellépés nem szokatlan az elmúlt években, noha ilyen határozott húzásokat eddig nem láthattunk együtt a szereplőktől.

A nagy sörgyárakat összefogó Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója, Schillinger Attila lapunknak adott februári interjújában arról beszélt, hogy a múltban a Dávid-Góliát viszony uralta a nagyok és a kicsik viszonyát, ám úgy tűnik ezt a szemléletet sikerül elhagyni és a két oldal között egyfajta bizalom épül. „Eljárunk egymás rendezvényeire, beszélgetünk, és ennek meglesz a hatása” – mondta akkor az igazgató.

Ezzel szemben most úgy tűnik, hogy Dávidról és Góliátról egy darabig nem készül ölelkezős bulifotó, hiszen Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes az MTI tudósítása szerint azt mondta csütörtökön, hogy a kormány kész állami támogatást nyújtani az Igazi Csíki Sör gyártásához és helyzetbe hozná a kézműves söröket is – ehhez pedig nyilván a nagyoknak kell valamilyen formában a lábára lépni.

A kézműves sörök helyzetbe hozása persze a fogyasztó oldaláról nagyszerű dolog, hiszen minél nagyobb a sörválaszték, annál könnyebben találja benne mindenki meg a kedvencét, mégis szokatlan a lendület, ahogy a kicsik rácsatlakoztak a témára.

Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének (KSE) elnöke kedden, az M1-en azt nyilatkozta, hogy a kicsik évek óta piacra jutási nehézségekkel küzdenek, piaci súlyuk miatt ugyanis a nagy vállaltok olyan szerződéseket kötnek a vendéglőkkel, kocsmákkal, éttermekkel, hogy a kisüzemek nagyon nehezen jutnak be.

Az elnök a szombati Magyar Időkben is megszólalt. A lapnak nyilatkozva elmondta: a négy nagy magyarországi székhelyű, ám külföldi tulajdonú sörgyár akadályozza a kisüzemek térnyerését a hazai piacon.

Mai sajtóközleményében pedig üdvözli a KSE, hogy a Magyar Kormány megvizsgálja a sörgyárak működését és a sörpiac szabályozását. „A vizsgálat bizonyosan sok versenyjogilag aggályos tevékenységre derít majd fényt” – írja az egyesület.

A szervezet levélben fordult a Gazdasági Versenyhivatalhoz, amelyben kérte, hogy szülessenek meg azok a döntések, amelyek biztosítják a magyar kisüzemi sörfőzdéknek a szabad piacra lépés és a tisztességes piaci verseny feltételeit a HoReCa szekorban.

A közlemény kitér arra is, hogy „a tőkeerős, nagyipari sörgyártók marketing és egyéb szerződéses köntösbe bújtatott, ténylegesen azonban inkább piacot vásároló szerződések keretében, anyagi juttatásokért cserében kitiltják a magyar kisüzemi söröket a magyar vendéglátóhelyek sörcsapjairól. Ezzel a magyar csapolt sör piac el van zárva a magyar kisüzemi gyártók és az érdemi, valódi minőségi verseny elől.”

Sörpiaci berkekben egyébként arról is beszélnek, hogy két évvel ezelőtt a nagy hazai sörgyárak vállalták, hogy ettől az évtől 20%-ig beengedik a kisüzemeket a velük szerződésben lévő kocsmákba. A Magyar Sörgyártók Szövetségének kedd esti reakciója szerint a nagy gyártók eleget is tesznek a Gazdasági Versenyhivatal 2015-ös végzésének, amely szabályozza a nagy sörgyárak és a vendéglátó egységek viszonyát. A végzés végrehajtása folyamatban van. Ennek során a sörgyártók két határidőnek kell megfeleljenek: 2017. január 31-ig kellett és 2018. január 31-ig kell ismételten értesítenie a sörgyáraknak a Gazdasági Versenyhivatalt a kötelezettségvállalásaik teljesítéséről, amelynek lényege, hogy csökkentik a „lekötött” sörértékesítési mennyiséget.

A KSE becslései szerint egyébként a jelenlegi magyar sörpiacon 10-20%-os piaci részesedéssel kellene rendelkezni magyar kisüzemi főzdéknek. Ennek elérését egyébként bizonyára elősegíti majd a fenti nagyüzemi vállalás mellett az is, hogy 2017-től a kisüzemi sörfőzés mennyiségi felső határa már kétmillió liter, és ennek megfelelően több, az eddigieknél jellemzően jóval nagyobb kapacitású üzem megnyitása várható idén. Ha pedig növekszik a választék, és a minőség is kiváló, a fogyasztók csak jól járhatnak, függetlenül attól, hogy mekkora főzdében készül is az a sör.