Cikk megosztása
Tokajról a bor jut mindenkinek az eszébe, pedig már a középkorban is működött sörfőzde a városban. Tavaly óta pedig újra van tokaji sör, jelenleg ötféle is. Ismerd meg a BAZ Beert, amely a tokaji borokéhoz hasonló hírnévre törekszik!
A XIX.-XX. század fordulóján, a szőlőket jócskán megtizedelő filoxéravész idején próbálkoztak utoljára sörfőzéssel Tokajban, aztán minden a borokról szólt a városban, egészen tavalyig, amikor néhány tokaji származású vállalkozó megalapította a BAZ Beert, amely a kezdettől fogva képes megrökönyödést kiváltani a borvidék látogatóiból.
Pedig az alapötlet kézenfekvő: a rendszerváltás óta minőségi irányt vett Tokaj-hegyaljai bortermelés mellé kialakítani a régióban egy, a borokkal párhuzamba állítható kisüzemi sörmárkát, mintegy kiegészítve ezzel a tokaji palettát.
Ehhez kellett egy mókásan bevállalós elnevezés is: a BAZ Beer nevén páran elsőre fennakadtak, de a szokatlan, és így könnyen megjegyezhető nevet a főzdénél próbálják arra használni, hogy minél szélesebb ismertséget építsenek ki – mondta Ligetvári Róbert, a BAZ Beer munkatársa.
A BAZ Beernél hatan dolgoznak, Beőr Gergő és Horváth Péter a sörfőzők, a sörök eredeti receptjeit pedig korábban a Hübrisből ismerős Kosztolányi-Baji Zsolt állította össze. Az ő söreit alakítgatták, illetve a közben elkészült üzemre szabták a szintén borsodi Hoptimista házisörfőző csapat tagjai, Szabó Károly vezetésével. Erre szükség is volt, mert a tokaji víz annyira ásványos, hogy komolyan beleszól a sörök ízébe. Az első nem várt beruházás a főzdénél tehát egy vízkezelő berendezés volt, amellyel olyan vizet állíthatnak elő, amilyet az adott sör receptje igényel. Habár a kemény tokaji víz egyszer még olyan sörök alapja is lehet, amelyeknek éppen az ásványosság áll jól.
A pilsnertől a kenderes IPA-ig
Jelenleg ötféle sört készítenek, igen elegáns, letisztult termékekről van szó kívül és belül egyaránt. Van két lágerük, egy cseh típusú pilsner és egy vörös, a választék legfiatalabb darabja egy hidegkomlózott witbier, és van két IPA is a sorban: egy hagyományos, de könnyed, 5,4%-os, illetve a sláger, a kenderes, amibe szárított formában kerül bele a kender.
Áttekintve a BAZ Beer kínálatán, egyelőre a sötétebb főzetek, illetve a gyümölcsös sör hiányzik, ám utóbbira már csak tavaszig kell várni. Vannak viszont remek sörpárlataik, amelyeket BAZ Beer sörökből készített a műfajban meglehetősen erős Egy Csepp Pálinka.
Körbeturnézták a borvidéket
Ha Tarcal felől érkezünk Tokajba, szinte ez első épületek egyike a BAZ Beer üzeme, szóval nagyon könnyű megtalálni. A főzdénél várják a kóstolásra érkezőket, egyéni bejelentkezés alapján vezetett sörkóstolókat tartanak.
A környék rendezvényeinek látogatói pedig már jó eséllyel kóstolták a BAZ Beer valamely sörét, mert a sörfőzde food, vagyis beer truckja végigturnézta a nyarat, több tízezer fogyasztóval találkozva a környéken. Miskolcon és Nyíregyházán jól ismerik már őket, és a fesztiválozással nem hagytak fel a hűvösebb idő beköszöntével sem: ott lesznek a téli rendezvényeken is.
Maradnak is Borsodban, és nem is
Ligetvári Róbert elmondta, a legnagyobb sikerük – némileg meglepő módon – a tokaji és mádi szüreti fesztiválokon volt, ahol hatalmas forgalmat bonyolított le beer truck. Hegyalja egyébként is fontos helyszín a BAZ Beer számára, hiszen ebben a régióban az utóbbi években nagyszerű, igényes vendéglátóipar alakult ki, a BAZ Beert pedig egyre több helyen keresik a vendégek.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Az évi 200 ezer liter kapacitású sörfőzde így két régióban szeretne erősödni a jövőben: megőrizné és hangsúlyozná borsodi, tokaji jellegét azzal, hogy még több vendéglátóhelyen elérhető Észak- és Kelet-Magyarországon, illetve Budapesten erősödnének. Utóbbinak kiindulópontja minden bizonnyal a Dohány és a Kazinczy utca sarkán található BAZ Beer Bar lesz, ami a lehető legjobb helyen található ahhoz, hogy a budapesti érdeklődők csapolva is megismerjék a főzde söreit, üveges formában pedig a Pilsner és a Kenderes IPA a Bortársaságnál is elérhető.