Cikk megosztása
Írország első számú craft sörfőzdéjének O’Hara’s Brewingnek a stoutja megy mostanában az egyik legnagyobbat a műfajban Magyarországon. Újságírókat és olvasóinkat kértünk meg arra, teszteljék az ír főzde fekete sörét.
Az írországi Carlowban működő sörfőzde stoutja bevallottan nem a stílus könnyített változata. Igaz, 4,3 százalékos alkoholtartalmából az is látszik, a craft főzdék, jóval alkoholosabb impreial stoutjaival sem szeretne egy ligában focizni. Sokkal inkább arról van szó, hogy az ír sörfőzők azt a stoutot szerették volna megmutatni a fogyasztóknak, amely akkoriban számított a fekete sörök alapvetésének, mielőtt a nemzetközileg ismert márkák slankítottak volna a sörtípus testességén.
Az ír stoutokban általában egyébként több pörkölt maláta van, mint az angol változatokban, az O’Hara’s Irish Stout pedig búzamalátát is tartalmaz, ezzel fokozva a selymes, olajos kortyérzetet, anélkül, hogy növelni kellett volan az alkoholtartalmon. Ennek eredménye egy nagyon markáns, kávés, csokis, bársonyos ízvilág, amelyet tovább simít a nirtogén, hiszen a sör dobozában beépített kapszula is van, amely kibontáskor aktiválódva bámulatosan krémessé, a nitrogénnel csapolttal megegyező kortyérzetűvé varázsolja a sört.
Népítélet
Az O’Hara’s Irish Stoutból három szerencsés olvasónk kapott kóstolócsomagot, és arra kértük őket, hogy a sörök kóstolása során szerzett tapasztalataikat egy online teszt formájában osszák meg velünk.
Az ízek és illatok előtt azonban arra voltunk kíváncsiak, mit szólnak a csomagoláshoz. Ezzel kapcsolatban elmondták, hogy a doboz elegáns, és jól lehet a külsőből következtetni arra, milyen termék található a benne.
Tesztelőink teljesen feketének látták a sört, és egytől-egyig annak az igen tartós habját dicsérték. Az ital illata főleg a kávééra emlékeztette őket, de volt, akinek a csoki ugrott be róla inkább. Közepes testű, nagyon behízelgő, ugyanakkor karakteresen keserű sörként írták le az O’Hara’s ír stoutját.
Mit mondott a sajtó?
A Vince.hu szerzői szintén megkóstolták a sört. Ők így írtak róla: „Stouthoz képest kevésbé lomha mozgás a pohárban, a nitrogénból adódóan az összképet kevésbé meghatározó, de szép krémes habréteg jellemzi. Intenzív édes, kávés illat, az édesség a kortyban is megjelenik, szépen simul össze a komló kesernyéjével. A műfaj rajongóinak erősen ajánlott, izgalmas tétel.”
A Premium Beer legénysége szerint a sör „előtérben kávés, pörkölt malátás, füstös, a háttérben pedig enyhe csokoládés, gyümölcsös és vaníliás jegyek jellemzik. Szerintük a fény felé fordítva nem is teljesen fekete a sör, inkább sötétbarna, a habja pedig bézs színű, kávés, hosszú életű. A sörre jellemző a kezdetben pörkölt, kávés karakter, a korty végén hosszan tartó, kávés, mérsékelten komlós keserűséggel, fanyar, száraz befejezéssel. Összességében „kellemes, krémes, jó ivású sör, a stílusnak megfelelő kávés, pörkölt, kissé száraz, fanyar karakterekkel. A kakaó, a vanília és a gyümölcsök halványan megjelennek az illatban, viszont az ízből kissé hiányoznak.”
A Magyar Konyha ebben a cikkében hosszasan ír a stílusról és az O’Hara’s sörökről. Ők így foglalták össze az élményeiket: „Az O’hara’s Irish Stoutba hatféle maláta (árpa és búza) és a szokásosnál több malátázatlan pörkölt árpa került, gazdagabban hintették bele a földes-gyümölcsösebb angol komlót, így teltebb, kávésabb ízvilágot és remek krémességet is kapunk.”
A Borsmenta szerint ha a pohárba töltjük a stoutot, „azonnal látható, hogy még a megszokottnál is sötétebb, a majdnem tökéletes feketeségben vöröses reflexek csillannak. A habképződés határozott, a hab vastag, tartalmas és krémes. Illatában és ízében kezdetben masszívan kávés, majd előbújnak az édesgyökérre, keserű csokoládéra emlékeztető jegyek. Hosszan tartó, csokoládés utóízzel búcsúzik, és tényleg meglepően könnyű inni.”
Az O’Hara’s termékeket a Liquid Gold Kft. forgalmazza. Mindhárom sör kapható 0,33 literes palackban, a stout és a red ale pedig 0,5 literes dobozban is elérhető már, illetve egyre több vendéglátóhelyen csapolva is találkozhatunk velük!
(x)