Cikk megosztása
Több mint 20 éve főzi Írországban dry stoutját az O’Hara’s Brewing, amely a szigetország első számú craft sörfőzdéje. Magyarországon már három termékkel vannak jelen, amelyek közül szemmel láthatóan a stout a főszereplő, azt is megnéztük, miért!
Az O’Hara család 1996-ban alapította meg a sörfőzdéjét az írországi Carlow városában, amely a Barrow-völgyben, a Barrow folyó partjain helyezkedik el. Ez afféle igazi, harsogóan zöld, dimbes-dombos ír táj, ahol hosszú-hosszú évtizedek óta készültek stout típusú sörök, hiszen a helyi, kemény víz tökéletesen alkalmas volt ezeknek az italoknak a tökéletesítéséhez.
Az O’Hara’s Brewing a mai napig családi vállalkozásként működik, habár az elmúlt két és fél évtizedben kissé kinőtte magát: a szerény, földszintes épületből 2005-ben költöztek egy hatalmas üvegablakokkal ellátott, minden szempontból modern létesítménybe, ahol jóval nagyobb kapacitású főzdét működtetnek, és nem messze onnan immár éttermet és taproomot is nyitottak.
Termékeik több mint negyven országban érhetők el, ám ennek ellenére az O’Hara’s tényleg olyan, mint egy igazi kraft főzde: 15-nél is többféle sört készítenek, és az állandó választék mellett kollaborációs és limitált tételekkel is rendre előjönnek.
Az igazi ír stout
A barrow-völgy egyébként történelmi malátakészítő és komlótermesztő régió, ezért az O’Hara’s számára a kezdetektől fontos volt, hogy a környék hagyományai inspirálta söröket főzzenek. Mindenekelőtt szerették volna bemutatni a jelen fogyasztóinak azt a stoutot, amelyet akkoriban ittak még az emberek, mielőtt az ipari sörgyárak slankítottak volna a sörtípus testességén.
A stout stílus, a kutatások szerint úgy született, hogy a sörfőzők a londoni porter sörök növekvő népszerűségének hatására egyre tovább emelték ezeknek a fekete söröknek a testességét és sok esetben alkoholtartalmát is. Amikor egy sörfőzde stoutot és portert is tartott a kínálatában, mindenki tudta, hogy a stout az erősebb, testesebb változat.
A londoni stouttól az 1800-as évek végén különült el az ír variáns, amelyben még több sötétre pörkölt malátát használtak, miközben megjelentek olyan egyéb hozzávalók is, amelyek a sörök krémességét hivatottak fokozni. Az O’Hara’s fekete sörében például az árpamaláta mellett búzamaláta is van, a családi főzde így növelte a selymes testet, miközben az ital kortyérzete és lecsengése száraz maradt.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Kávé, édesgyökér, és rengeteg csoki
Az O’Hara’s Irish Stout esetében a fent említett krémességet még egy nagyon fontos összetevővel teszik hangsúlyosabbá: a nitrogén használatával. Az 1960-as évektől a stoutokat Írországban elkezdték nitrogénnel csapolni, amely kevésbé oldódik bele a sörbe, mint a hagyományosan erre használt szén-dioxid, illetve jóval selymesebb kortyérzetet, és látványos habot eredményez.
Kezdetben a dobozos változatokban nem tudták visszaadni ezt a lenyűgöző krémes testet, ám ma már erre is van megoldás: a sör doboza egy beépített kapszulát rejt, amely nitrogén-szénsav keveréket tartalmaz, és nyitáskor aktiválódik.
Az O’Hara’s Irish Stout ötféle, helyi forrásból származó, ír malátát tartalmaz, és helyi komlók gondoskodnak a visszafogott fűszerességéről, illetve karakán kesernyésségéről. A sör messziről megismerhető vastag, krémes habjáról, vöröses-fekete színéről. Illatában előbb a kávé érezhető, majd édesgyökérre, keserű csokoládéra emlékeztető jelleg fedezhető fel benne. Ezekhez jól illeszkedik a Fuggles komló fanyarsága. Készítői a sört tengeri fogásokhoz, illetve füstölt ételekhez, lazachoz, sonkákhoz ajánlják.
Már itt az ír vörös és az Irish Pale Ale is!
Ha pedig tetszett a stout, jó hírünk van, hiszen végre elérhető nálunk is az O’Hara’S IPA-ja, ami nem egy India Pale Ale, hanem Irish Pale Ale, vagyis afféle átmenet az amerikai, igen élénk, illatos IPA stílus és a klasszikus, Európai között: sötét arany szín, intenzív, virágos-gyümölcsös aromák és tökszáraz lecsengés jellemzi.
Aki pedig – hozzánk hasonlóan – ugyancsak a stílus rajongója, az különösen örülni fog: az O’Hara’s Irish Red Nitro immár szintén kapható Magyarországon. Az igazi, lágy testű, ír vörös sörben a karamellmaláta és a jól megválasztott komlók herbális aromái igazán különleges összehatást alkotnak.
Az O’Hara’s termékeket a Liquid Gold Kft. forgalmazza. Mindhárom sör kapható 0,33 literes palackban, a stout és a red ale pedig 0,5 literes dobozban is elérhető már, illetve egyre több vendéglátóhelyen csapolva is találkozhatunk velük!
Figyelem, ha szívesen tesztelnéd az O’Hara’s Irish Stoutot, játssz velünk!
Válaszolj helyesen a kérdésre, 3 szerencsés játékosnak pedig O’Hara’s sörcsomagot és online tesztlapot küldünk, amelyen úgy értékelheted a sört, mint egy profi sörbíráló!
Hogyha szeretnél részt venni a sorsoláson, amelyben három, O’Hara’s sörcsomagot, és online tesztelési lehetőséget nyerhetsz, itt add meg az e-mail címed!
A játék szabályzata ezen a linken érhető el! A nyerteseket március 11-én, e-mailben értesítjük.
(x)