Cikk megosztása
Operatív program van arra, hogy ne csak karácsony környékén halászlevezzenek az emberek, hanem év közben is növekedjen a hazai halfogyasztás. Most kell taglaljuk, hogy a halra milyen jól csúszik a sör?
Halas finomságokkal és egy flashmobbal népszerűsítette a halfogyasztást az Agrármarketing Centrum és a Földművelésügyi Minisztérium a Budapesti Adventi Vásáron. A legtöbb halat Magyarországon köztudottan a karácsonyi időszakban vásárolják az emberek, a szaktárca ugyanakkor arra törekszik, hogy az év többi részében is növekedjen a halfogyasztás. Ennek érdekében az Európai Tengerügyi és Halászati Alap és Magyarország társfinanszírozásából, a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) keretében megvalósuló „Kapj rá!” halfogyasztást ösztönző kampány célja, hogy egy hét éves kommunikációs és marketingprogram keretében a jelenleg 6 kg fejenkénti éves halfogyasztás 2023-ra legalább 20%-kal növekedjen.
A kormány kiemelt célja a fejenkénti éves halfogyasztás növelése – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a kampány sajtótájékoztatóján. 2000 óta 20 százalékkal emelkedett a halfogyasztás határainkon belül, a kormánynak az a célja, hogy 2023-ra további 20 százalékos emelkedés valósuljon meg – emelte ki az államtitkár. Emlékeztetett arra, hogy az Európai Unióban az éves fejenkénti halfogyasztás 20 kg körüli, míg országunkban ez alig haladja meg a 6 kilogrammot.
Daróczi László, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője a halfogyasztás egészségre gyakorolt hatásait hangsúlyozta. Mint elmondta: „Mind az édesvízi, mind a tengeri halak húsa könnyen emészthető, jó fehérjeforrásnak számít. A halak húsa a vitaminok közül B1, B2, B12 vitaminokat, ásványi anyagok közül foszfort, nátriumot, vasat, cinket, szelént, jódot tartalmaz. A változatos és egészséges étrendbe mindenképpen ajánlott hetente legalább egy, de inkább több halas ételt illeszteni.”
Azt már mi tesszük, hozzá, hogy a halételekhez remekül párosítható néhány sörtípus. A karácsonykor sok helyen előforduló halászléhez ugyan egy fokkal nehezebb igazán jól illő sört találni (talán egy félbarna lager jó ötlet), de mondjuk a grillezett halak esetében a német típusú búzasör, vagy a rántottaknál egy jó láger nagyszerű választás. A pácoltak esetében jó ötlet lehet egy savanyított sör, de minden esetben érvényes a szabály, hogy a köret vagy az elkészítési mód nagyban befolyásolhatja, mi a legjobb választás. Írországban például több helyen tesznek stoutot a fish and chips sörtésztájába – úgy pedig természetesen egy könnyebb stout is jól csúszik mellé!