fbpx

Árpából bort? Azt meg hogy?

Írta: Csanád Márton

2024-02-22 | 13:16 Magazin

A cikk a BrewStudio házisörfőző iskola közreműködésével jött létre.

 

Úgy látszik, most is engem ér a megtiszteltetés, hogy borokról írjak a Beerporn.hu-n. Bár ezúttal a borhoz semmi köze a stílusnak, az árpaborok komplexitása, magas alkoholtartalma mégis megengedi, hogy kölcsönkérjük a borászoktól ezt a féltve őrzött szót. Megígérjük, vigyázni fogunk rá, és ha végeztünk, visszaadjuk!

Maradjunk még egy kicsit a névnél. Talán megmosolyogtató lehet manapság, a tripla IPA-k, RIS-ek korában, hogy miért pont a barleywine lett „wine”. Tudvalevő, hogy az összes ultramagas alkoholtartalmú sörtípus közül az árpaborok története nyúlik vissza a legrégebbre (19. század). Akkoriban – kicsit leegyszerűsítve – voltak a barleywine-ok, és volt a többi típus. Előbbiek pedig szinte dupla akkora alkoholtartalommal rendelkeztek, mint az átlag, és annyira kilógtak a sorból, hogy a 4-5%-os sörökhöz szokott fogyasztók számára kézenfekvő volt az elnevezés.

A kezdetekben jellemző sötét árpaborok mára kivilágosodtak, és inkább borostyános, ritkábban mély arany vagy sötétbarna színt öltenek. Ez jellemző mindkét altípus képviselőire, az angol és az amerikai árpaborokra is. A kettő között elsősorban a komlózásban kell keresni a különbséget. A tradicionálisabb verziók földesen, gyógynövényesen keserűek, az újvilági társaikban fellelhetők virágos, citrusos, gyümölcsös, egyszóval – dobpergés – „amerikaikomlós” jegyek.

Mitől lesz jó egy árpabor? Két kulcsszó van: a komplexitás és az egyensúly. A cél, hogy az égetett cukros, tejkaramellás, malátás, melaszos édesség, testesség elbírja a magas alkoholtartalmat és ellensúlyozva legyen némi komlós keserűséggel. Rettenetesen nehéz műfaj, mert olyan sört kell alkotni, hogy ezek közül ne tolódjon el a hangsúly semmilyen irányba. A célul kitűzött lehető legmagasabb komplexitás mégis magában hordozza ezt a lehetőséget: ugyanis minél diverzebb az addíció, minél több a varázslat, annál embert próbálóbb elérni, hogy megmaradjon a harmónia. Ezért is tekinti legnagyobb büszkeségének egy jól sikerült – legyen akár core, akár szezonális – barleywine-ját minden sörfőzde, és jól érezhetően a fogyasztói oldalról is megvan a respektje.

Lássuk, mi hogyan méltattuk a felhozatalt! Ezúttal Az Etyeki Sörmanufaktúrától Kende és Márk voltak segítségünkre.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés

Barley Wine (2019)

  • Sörfőzde: Fehér Nyúl
  • ABV: 10,5%
  • Típus: American barleywine

A korty elején érdekes módon szembetűnik az inkább angol árpaborokra jellemző középmagas-magas intenzitású földes, gyógynövényes keserűség, amit némi melaszos, tejkaramellás, malátás édesség kísér. A korty közepén már érezhető valamiféle nemtapadós cukros édesség, de a lecsengésben összességében inkább száraznak mondható a sör. Balázs kolléga asszociált elsőként narancsra, majd pár másodperc hümmögés után elkezdtek röpködni az asztalnál olyan szavak, mint „narancslekvár”, „narancsos keksz”, „keserű narancshéj”. Egyikkel se lőhettünk nagyon mellé, mert mindenki nagyokat bólogatott. Az alkohol nem lóg ki, ellenben érződik az általa okozott enyhe melegség. Némileg oxidált, de ez még jól is áll neki!

Berrily Wine

  • Sörfőzde: Crooked Spider & FIRST Craft Beer
  • ABV: 10,3%
  • Típus: English barleywine

Illatában annyira málnás, hogy ez már tuti valami átverés. Valószínűleg a gyümölcsös jegyekért egy jólcsengő rendszámú komló, a HBC 630 felel, merthogy málnát nem látott a sör. Némi aszalt vörösáfonya is jelentkezik, szemben az alkohollal, ami sunyi módon megbújik. Továbbá nem érezni oxidáltságot, és keserű ízeket sem. Gabonás, kenyeres, kenyérhéjas jegyeket annál inkább. Emiatt a sör összességében ugyan magas komplexitású, de kicsit édes hatású.

Huszti Márk – Etyeki Sörmanufaktúra

Sirens of Doomsday

  • Sörfőzde: Amager Bryghus & Narragansett Brewing Company
  • ABV: 9,9%
  • Típus: English barleywine

Aromája égetett cukorra emlékeztet, amit animális jegyek kísérnek. Utóbbi viszonylag hamar eltűnik. Ízben jelentkezik egy kis fémesség, fanyarság. Arra tippeltünk, hogy ez a hozzáadott, és teljesen leerjedt cukornak köszönhető. A kortyban nem lóg ki az alkohol. Érezhető egy kis mineralitás, és sült alma, valamint almahéj. Komplex, erős, karcos sör; valószínűleg az apokalipszisig elállna dobozban.

Oater Space

  • Sörfőzde: 100 Watt Brewery & FIRST Craft Beer
  • ABV: 10%
  • Típus: Oat Wine

A „zabbor” kicsit kilóg a sorból, ezért, hogy ne vesszen el, betettük a tételsor közepére. Feltűnően zavaros, illatában banán és bodza hívja fel magára a figyelmet. Megjelenése és az összetevőlista miatt várnánk egy kis krémességet, de ez csak nagyon halványan jelentkezik. Markáns viszont a tapadós gyógyszeres keserűség, amit a korty hátrahagy.

Houdini (2021)

  • Sörfőzde: Szent András Sörfőzde
  • ABV: 11%
  • Típus: American barleywine

Kezdünk ráérezni erre a sörkóstolásra! Illatban citrusos, fűszeres amerikai komlók köszönnek be, apró aranyos kis erdei állatok ázott bundájának kíséretében. A korty elejére rányomja a bélyegét az édesség, ami juharsziruposan, melaszosan, gabonásan érkezik, majd egyre inkább átvált keserűbe, végül az aromában már felfedezett újvilági komlók köszönnek vissza gyantás-fenyős arcukat mutatva. Nagyon masszív, remekül összerakott, komplex sör.

Reindeer Fuel (2023)

  • Sörfőzde: Amager Bryghus
  • ABV: 10%
  • Típus: Seasonal barleywine

Meglepően intenzív búzasörös illattal indít, majd megjelenik a karamell és a méz, valamint érdekes módon egy kis csipkebogyó és kávé is. Kortya száraz, kissé karcos, lecsengése hosszú, gyógyszeresen keserű. Közepesen testes, így az alkohol is könnyebben észlelhető. Vagy ahogy mondani szokták: kilóg.

Bottle Beast

  • Sörfőzde: Etyeki Sörmanufaktúra
  • ABV: 9,4%
  • Típus: English barleywine

Sokat elmond a stílusról, hogy a Bottle Beast a maga 9,4%-os alkoholtartalmával a leglájtosabb tétel ebben a sorban. Egyébként valóban nem lóg ki belőle, de ez betudható annak is, hogy komoly komplexitás jellemzi. Kendéék ugyanis nem bízták a véletlenre, megáldották a sört zölddióval, fahéjjal és csillagánizzsal. Nagyjából a sorrend is stimmel: ezek közül a dió érződik leginkább. A palackerjesztés miatt a kortyot uralják a nagyméretű buborékok. Kissé száraz, fanyar a lecsengés, és fellelhető némi vadság is.

Barrel Beast

  • Sörfőzde: Etyeki Sörmanufaktúra
  • ABV: 13%
  • Típus: English barleywine

Illata angolsütis-melaszos, egyértelműen megjelenik az aszaltszilva és a dió. Egyfajta időutazás is nekem: otthon régebben minden évben el lett téve szilvapálinkába áztatva zölddió, ami pár hét alatt sűrű fekete gyógynövénylikőr-szerű löttyé változtatta a szeszt. Kis cukorral felütve nagyon finom likőr volt! A csillagánizs itt már jobban érződik, elsősorban a kortyban, míg a fahéj illatban. A rumoshordó-használat miatt tekintélyt parancsolóan törnek előre az édesfűszerek (vaníliával az élen), ami tökéletesen ellensúlyozza a száraz lecsengést. Príma cucc, érdemes rákóstolni!

Notorious F.I.G.

  • Sörfőzde: FIRST Craft Beer & Magyar Cukrász Ipartestület
  • ABV: 11,5%
  • Típus: Pastry barleywine

Minden igyekezetünk ellenére beavászkodott a sorba egy izgalmas pastry sör is, bár eredetileg csak „egyszerű” árpaborokat akartunk kóstolni. Szóval van ez az Ország Tortája verseny minden évben, amit 2023-ban a „Spicces füge respektus” névre keresztelt torta nyert meg, amely elnevezés tökéletes metszete az épp zajló kultúrforradalomnak, már ha van ilyen. A FIRST söre a győztes sütemény folyékony adaptációja. Illatban egyeduralkodó a karamell és a mandula. Kortyban érződik füge, vanília és karamell, amit most inkább égetett cukornak hívok, mert kicsit karcosabb verzióban jelentkezik. Keserűség csak utóízben bukkan fel, amúgy édesség kíséri végig a kortyot. A tokajis jegyektől nagyobb intenzitást vártunk, de összességében így is elég komplex, érdekes sör, vagyis inkább így: „sör”.