A város egyik legjobb pizzáját sütik a Kecskeméti Sörházban

Írta: Knap Gábor

2022-03-20 | 16:54 Sörmenet

Kecskemét belvárosát kelet felé elhagyva, a Békéscsabai úton található a Kecskeméti Sörmanufaktúra legfontosabb gasztronómiai főhadiszállása, ahol a főszereplő sörök mellett nagyon fontos karakterek tűnnek még fel. A sörháztól nem messze lévő főzdében pedig már a szezonra készülve, két újdonságon is dolgoznak.

A Kecskeméti Sörmanufaktúrát 2015-ben alapították, az első saját recept alapján készült sörüket 2016 májusában főzték. Akkoriban még egy használtan vett sörfőző berendezés volt a lelke az üzemnek, azóta viszont komoly felújítás és modernizáció kezdődött Kecskeméten. 2021-ben szinte teljesen megújult a Sörmanufaktúra, történt egy nagyon radikális arculatváltás, azóta pedig több új sörrel is kijöttek.

Kecskeméten egyébként 1793-ból származik az első emlék arról, hogy professzionális sörfőzés folyt a városban. Akkor a Városi Magisztrátus megbízásából, az osztrákoknál tanult Petz János sörmester keze alatt készültek a kecskeméti sörök, ennek egyébként a Katona József Gimnázium mögötti Serfőző utca őrzi az emlékét.

A rendszerváltás után ugyancsak próbálkoztak néhányan sörfőzéssel Kecskeméten, de olyan komoly szortimentet és saját főzdét, amilyen a Kecskeméti Sörmanufaktúrának van, senki sem épített. Az akkor már öt éve működő kisüzem 2021-ben „dobta el” a régi, old school megjelenést, az új termékek dobozai pedig azt sugallják: a beltartalom is megváltozott.

Cseh pilsenitől az elborult mexikói ananászitalig

Gönczi Gergő, ügyvezető ottjártunkkor elmondta, a letisztult arculattal is azt szeretnék sugallni, könnyen érthető, jó söröket készítenek. A szortiment nagy része tényleg nem akar több lenni, mint aminek elsőre látszik. A Pils 12 a magyar mezőnyben kiemelkedő cseh típusú láger. Ez minden bizonnyal a precízen végigvitt dekokciós eljárásnak köszönhető. Dús hab, intenzív, komlóillat, zamatos, kesernyés ízvilág jellemzi, de készítenek bajor búzasört is: sűrű, élénk szegfűszeges-banános-észteres illat és ízvilággal.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés

A felsőerjesztésű típusok közül már az abszolút modern hozzáállást és recepttervezést dicséri az IPA, a maga vibráló, komlós citrusosságával, a NEAPA pedig a dupla hidegkomlónak köszönhetően hozza a New England IPA-k ködösségét és vagány aromatikáját, sportosított testtel.

A kecskemétiek Wienna Lágere ahogy kell, a bécsi malátáról szól, kellemes toastos, kekszes aromáját a visszafogott komlózás hagyja jól érvényesülni. A sötétebb sörök kedvelői a Robust Porterbe szeretnek majd bele, amely a színe ellenére könnyen fogyasztható sör, nagytesója, az Imperial Milk Stout viszont tényleg olyan, mint egy pohár desszert – a selymességéről a hozzáadott laktóz gondoskodik.

A sörmanufaktúra kísérletező kedvének legjobb bizonyítéka pedig a barackos gose mellett a Tepache. Ezt az imperial sour ale-t egy ananászból készült, tradicionális mexikói ital ihlette. A Tepache a maga brutális gyümölcsösségével, kellemes fahéjas, szegfűszeges pikáns ízeivel minden sörínyenc számára izgalmakat garantál!

A sörház kínálatát minden kecskeméti utunkkor teszteljük majd!

A Kecskeméti Sörmanufaktúra a megújulás előtt, mint annyi más kisüzem, nyolc napos söröket készített, ami azt jelenti, hogy ennyi ideig garantálták a termékeik minőségét, így főképp csapolt formában, a közeli vendéglátóhelyeken és rendezvényeken értékesítették azokat. Emiatt nyitották meg a Békéscsabai úton található Kecskeméti Sörházat is.

Kezdetben csak hamburgerek voltak az étlapon, a söröket pedig nyolc csapról kínálták a vendégeknek. A hely hamar népszerűvé vált a városban, azóta pedig nem csak a sörbemutatók és összekóstolások állandó helyszíne, hanem a remek burgerek mellett a környék legjobb pizzája is ott készül. És ez egyáltalán nem túlzás: a kovásszal készülő tésztáért hetente kétszer utaznak Budapestre a 2021-ben Európa 50 legjobb pizzakonyhája közé választott Belli di Mamma-hoz.

Ha Kecskeméten járunk, tovább tesztelgetjük majd a kínálatot (ami azt jelenti, hogy szépen lassan végig esszük az étlapot), jelenlegi állás szerint nálunk hamburger ügyben a sajt- és a Rosemary burger a befutó, ami pedig a pizzákat illeti, most épp az articsókás Caprissiosa és a pikáns szalámis Diavola a kedvenc, de érdemes böngészni a szezonális ajánlatot is!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés

A sörházból a tervek szerint franchise rendszerben nyitnának többet is, szóval leendő partnerek, figyelem! Ilyen sörök mellé efféle burgereket és pizzákat bárhol szívesen ennénk! :)

Ha te is kipróbálnád a söröket, a főzdét a Platter János utca 5-ben, a Sörházat a Békéscsabai úton, a Szolnokihegy-tanyánál találod! Nyár elején pedig sörfesztivál is lesz Kecskeméten, amelyre nagyon készül a sörmanufaktúra legénysége: a rendezvényen a tervek szerint a már ismert sörök mellett a vadiúj dupla IPA, és a gyümölcsös Berliner Weisse is kóstolható lesz!

(x)