Cikk megosztása
Robbanás szerűen jönnek fel a különböző, vegán vagy vegetáriánus fogyasztók számára kifejlesztett növényi alapú húshelyetteseítők, de ezeket is lepipálhatja a mesterséges hús térnyerése.
Az AT Kearney tanácsadócég jóslata szerint nagyjából húsz év múlva a húsok és a hús alapú termékek több mint fele nem állatokból származik majd.
Egyre nagyobb mumus a globális húsipar, ezért komolyan előfordulhat, hogy a mesterséges húsok és az új húshelyettesítő termékek veszik át a hagyományos, tenyésztett állatok adta hús szerepét a világ élelmezésében.
A Magyar Konyha a AT Kearney elemzését idézve azt írja: „az újfajta vegán húshelyettesítők, illetve a mesterségesen tenyésztett húsok előnyeit tekintve csak idő kérdése, hogy a hagyományos hústermékekkel szemben mikor veszik át a vezetést a piaci részesedésben.”
Az idézett tanulmány összefoglalja ugyan, hogy a vegán és a vega étrendek húshelyettesítő termékei lesznek egyre népszerűbbek, de hosszú távon valószínűleg a mesterséges hús lesz a nyerő: becslések szerint 2024-ben a globális húsfogyasztás több mint egyharmadát teszik majd ki a mesterségesen előállított húsok.