Cikk megosztása
Barnasörös sajtleves, sült gomolya és baconmorzsa, vagy, hogy egy másik kedvencünket említsük: barnasörös brownie, karamellizált fűszeres babykörte, házi chilis mogyorókrém. Nos, hát egyebek mellett ilyen ételekkel és négyféle, helyben készült sörrel várja az éhes utazót az Apátúr Sörház, Győrben.
Minden útikönyv, mely Győr látnivalóit sorolja, hosszasan időzik a város barokk főterén, amelyet főként a 17-18. században elkészült épületek uralnak. A Széchenyi tér évszázadok óta a város kulturális központja, a legtöbb győri, szabadtéri eseményt ma is itt szervezik.
Ezt a teret uralja a Lloyd Palota, amelyet ugyancsak a 18. században kezdtek el építeni, méghozzá kilenc, korábban a helyén álló épület bontását követően. Ebből már könnyedén következtethetünk arra, mekkora építménnyel van dolgunk, és valóban: a Lloyd Palota emeletén iskola működik, a földszinten és a pincében pedig 2021-ben nyitott meg az új sörfőzde és étterem.
Látványsörfőzde másképp
A sörházba belépve egyből megragadja a tekintetet a hatalmas, tekintélyt parancsoló pult, mögötte pedig a sörfőzde lelke: a főzőház. Az országban immár több helyen működik olyan kisüzem, amely látványfőzdeként mutatkozik be. Ugyan az Apátúr Sörháznak csak a főzőüstje van egy szinten az étteremmel, (onnan a pincébe folytatja útját a sörlé, a komlóforralás már ott történik, és ott kapott helyet a 12 darab, 500 literes tartály is), mégis, mindközül ez az egyik leginkább magával ragadó üzem.
A pince szintén látogatható, sőt, még egy kóstolóterem is van benne. Természetesen mi is bejártuk, de a tervezők jóvoltából tulajdonképpen a söröző-étteremből is lenézhetünk, ugyanis a sörház központi helységének padlója hatalmas felületen nem más, mint edzett üveg, amelyen sétálva megcsodálhatjuk a korabeli alapozást is.
Lett pár kedvencünk az étlapon is!
A Széchenyi István Egyetem és a Szent Mór Bencés Perjelség összefogásában működő főzdének és a hozzá tartozó vendéglátóhelynek a kialakítása 2021 tavaszán kezdődött. Ismerve az építőipar túlterheltségét és a hosszú határidőket, egészen bámulatos, hogy az Apátúr Sörházban októberben már meg tudták kezdeni a sörfőzést. Nem nagyon volt időnk a rendszert próbálgatni, egyből élesben ment minden, hiszen novemberben már nyitottunk – idézi fel az első hetek feszített munkatempóját Horváth Zsolt, sörfőzőmester.
Persze, ez nem panasz, hiszen szemmel látható, hogy Zsolt és Dunár Ákos séf, szinte együtt lélegeznek a sörházzal, közös munkájuk gyümölcsét pedig nekünk is volt szerencsénk megkóstolni!
Már az étlapra tekintve is rögtön látszik, az Apátúr Sörtházban nem csak lózung, hogy az ételek a sörökhöz készülnek. Jól átgondolt kompozíció mentén, többnyire egyszerű, mégis exkluzívnak ható fogások sorakoznak az étlapon, és a konyhában sem félnek hozzájuk használni a söröket, vagy épp azok alapanyagait, így a malátát, sőt a komlót sem!
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Egy pillanat alatt lett személyes kedvencünk a sörházi ízelítő, ami nem más, mint különböző füstölt húsok, kézműves sajtok, házi tepertőkrém, savanyított hagymák és malátás cipó ínycsiklandó összeállítása. Pazar megoldás egy kellemes sörözés mellé. Ha pedig valami komolyabbra vágysz, a malátás burgonyaroppanccsal, zellerkrémmel, rókagombával és savanyított kelbimbóval kínált kacsát vagy a bajor, köményes sertéssültet is bátran ajánljuk! A desszertek kedvelői pedig a már említett brownie mellett a házi rétesektől olvadnak majd el!
Négy sör, amely bármikor kóstolható!
Ugyan tervezik, hogy a sörfőzde söreit majd palackozott formában is hozzáférhetővé teszik, az Apátúr Sörház egyik varázsa jelenleg épp abban rejlik, hogy a főzeteiket kizárólag helyben, frissen lehet fogyasztani. Sőt, a bejárattól balra található, óriási kóstolóasztalokból öt, még saját sörcsap rendszert is kapott, vagyis az ott helyet foglaló asztaltársaságok maguknak csapolhatnak a Novicius nevű pilseniből, a Perjel nevű bajor búzából, a Magisternek elnevezett félbarna ale-ből, vagy a Fráter névre hallgató New England IPA-ból!
Ezek lennének ugyanis az Apátúr Sörház alapsörei, amelyeket különböző, szezonális tételek egészítenek majd ki. Tavasszal egy fűszeres saison, télre pedig egy izgalmas stout érkezik majd, azok palackozott formában!
A győriek hamar a szívükbe zárták az új vendéglátóhelyet, így a mi számításaink szerint a sörház kis főzdéjében, havonta készülő, maximum 6000 liter sör el is fogy majd, főleg, ha a nyári hónapokban megnyílik a jelenlegi, 90 férőhelyet megduplázó, Széchenyi térre néző terasz. Szóval, ha biztosra akarsz menni, foglalj asztalt, mielőtt betérnél a sörházba! Ha pedig szeretnéd megnézni a teljes sörfőzdét is – mi biztos, hogy ezt ajánljuk –, hamarosan arra is lesz lehetőséged! Előtte mindenképp érdeklődj, és jelentkezz be!