Cikk megosztása
Lenk Zsolt, a Babel és a Maragona konyha egykori és a Dreher sörvacsorák állandó séfje öt évig tökéletesítette a sörtörkölyös kenyerek receptjét. Nyáron pedig elindította saját pékségét.
A sörkészítés során rengeteg malátatörköly keletkezik, amelynek nagy része nem kerül további felhasználásra. Jó esetben egy-egy kisüzemi főzde megegyezik egy környékbeli állattenyésztővel, a szarvasmarhák és a sertések ugyanis imádják a malátatörkölyt. Így elég jó együttműködések tudnak kialakulni, hiszen a totál alkoholmentes, de rengeteg fehérjét tartalmazó malátatörkölyön nevelt állatok húsából készült kolbászok és sonkák parádés sörkorcsolyaként működnek.
De ennél van egy sokkal izgalmasabb felhasználási mód, amelyet az apátsági főzdék már évszázadok óta alkalmaznak: ennek a „mellékterméknek” a felhasználásával ugyanis szuper kenyeret lehet sütni. Ráadásul a barna és világos sörhöz használt törköly egyaránt felhasználható, élettani hatásai pedig mindkettőnek kiválóak.
Lenk Zsolt a Rizmajer Sörfőzdéből, 70 kilogrammonként hozza a törkölyt, amelyet felhasználás előtt asztaló-szárító géppel kell kiszárítani, ezután jöhet az őrlés és a szitálás. Ha pedig ez is megvan, különféle lisztekkel keverve, készen áll a felhasználásra.
Heti kétszer van sütés
A Manger (Serkenyeres) mátyásföldi üzemében jelenleg hetente kétszer van sütés, hatféle termék és négy péksütemény van a kínálatban. Készül világos sörtörköllyel parasztkenyér, ugyancsak ezzel francia kovászos kenyér, barnával aszalt paradicsomos, olívás, diós/tökmagos kenyerek, illetve croissant, méghozzá csokis és fahéjas.
Karácsonyra lesz bejgli és panettone, amelyeknek mind-mind más a tésztája, más-más kovász mennyiséggel, és függőséget okoz a Manger gyümölcskenyere is, amely már csak a rengeteg diótól és aszalványtól is különleges.
A termékek előrendelésre készülnek, amit ezen az oldalon lehet megtenni, közben pedig épül a webshop is, szóval nemsokára ott is kérhetők majd a termékek.