A karácsonyfa újrahasznosítás következő szintje: a fenyősör

Írta: BeerPorn.hu

2019-12-16 | 06:21 Hírek

Fotó: Pexels.com/Valeria Boltneva

Karácsony környékén minden évben egymásnak feszülnek a földlabdás, a vágott és a műanyag fenyő hívők, meggyőződve arról, hogy az ő választottjuk a leginkább környezetkímélő. Egy holland sörfőzde megunta a meddő vitát és egészen új módját választotta a karácsonyfák újrahasznosításának.

Készített egy téli IPA-t, amelybe tavalyi karácsonyfák tűleveleit főzte bele, és ami idán december folyamán kerül piacra. A Lowlander Beer „használt” karácsonyfákat gyűjt a holland fogyasztóktól, de bároktól és éttermektől is, amelyek tűleveleit felhasználják a téli IPA készítéséhez.

A 2019-es főzethez több mint 600 kiló fenyő kellett, amelyeknek persze magához a sörhöz csak a tűleveleit használták fel. A fenyők többi részét azonban ugyancsak felhasználták a sörfőzdében, illetve jövőre piacra dobnak egy Lowlander Botanical Brut nevű, rizling élesztővel készülő sparkling beert is.

Itthon egyébként a Fehér Nyúl Brewery készített idén fenyős sört. A neve Drink the Christmas Tree, és ezüstfenyő tűlevéllel készült. Ők azt írják a Facebookon, hogy ezek a fenyős főzetek egyáltalán nem újkeletű dolgok. Már a 17. században használtak a brit hajósok fenyőleveles főzeteket, hogy ezzel, a magas vitamintartalmú itallal próbáljanak javítani a skorbutban szenvedő tengerészek állapotán.