Cikk megosztása
A karácsonyi sörök már az egész világon bekerültek a köztudatba. Az ünnepi időszak közeledtével szinte kötelező kellékeivé váltak az áruházláncok italos polcainak. Sokan abban a hitben vannak, hogy ez csupán egy olcsó, díszdobozba bújtatott marketingfogás, hogy ilyenkor minél több sört adhassanak el a gyanútlan vásárlóknak. Azonban, ahogyan ez általában lenni szokott, a valós történet ennél sokkal érdekesebb.
A karácsonyi sörök története jóval a kereszténység előtti időkre nyúlik vissza, amikor is Európa különböző törzsei úgy döntöttek, hogy itt az ideje megünnepelni a téli napfordulót (valószínűleg a hideg és borús téli, depresszív kedvet akarták ezáltal egy kicsit feldobni). Mivel különleges alkalomról beszélünk, az általuk erre az időszakra készített sör némiképp erősebb alkoholtartalommal bírt a korábbi verziókhoz képest, a betakarítás ugyanis véget ért, így nem kellett aggódnia senkinek sem a másnap kínzó gyötrelmei miatt. Természetesen az idő előrehaladtával az ünnepi sörök is kezdtek egyre szélesebb körben elterjedni. A skandináv népek által csak Julölnek nevezett sörfőzési hagyomány a vikingek kalandozásainak köszönhetően megérkezett a Brit-szigetekre is, majd később az ünnepi láz szép lassan elérte egész Európát.
A belga sztori
1896. decemberében két, az angol söreikről elhíresült charleroi kávézó (a Le Cheval Arabe és a Le Globe) megjelentetett egy újsághirdetést (ráadásul félig-meddig angol nyelven), amiben az állt, hogy megérkeztek hozzájuk a legfrissebb karácsonyi sörök, az érdeklődőknek pedig nem árt csipkedniük magukat, ha nem akarnak lemaradni az amúgy csak limitált példányszámban kapható különlegességekről.
Az ezt követő években a karácsonyi sörök az ünnepi időszak részeivé váltak, de nem csak a fent említett két kávézóban, hanem az összes többiben is. Tehát gyakorlatilag az első belga karácsonyi sörök valójában Angliából importált, magas alkohollal ellátott, ún. schotch-ale-ek voltak. Manapság természetesen már minden önmagára valamit is adó belga sörfőzde rendelkezik saját karácsonyi sörtípussal, és bár vannak kivételek, legtöbbjük hű maradt az erős barna skót ale eredeti karaktereihez. Ezek közül fedezünk fel párat, amik helyet kaphatnak a karácsonyfa alatt…
Lupulus Hibernatus
Egy igazi ütős sör, mely sötét színét a pörkölt pilseni malátának köszönheti. Illatában rendszerint a karamellás égetett cukor az, ami elsőre kiérződik. Külön érdekessége, hogy a felhasznált komlók Szlovéniából származnak, illetve, hogy a forralási fázis után a sörfőző mester egy csipetnyi fahéj hozzáadásával bolondítja meg a főzetet – ez a fent említett malátával keveredve egy igencsak egyedi és karakteres ízvilágot kölcsönöz a sörnek. Egyszerre édes és keserű, az első korty élesztős és finom fűszeres jegyeket is kínál: először fahéjat, majd édesgyökeret és szegfűszeget. A Les 3 Fourquets sörfőzde terméke nem egy könnyű falat, ezt bizony a hideg téli éjszakákon a kandalló előtt ülve, lassan kell kortyolgatnunk.
De Dolle Stille Nacht
A Stille Nacht, vagyis a Csendes Éj elnevezésű sör esetében egyértelműen a De Dolle sörfőzde presztízs-termékéről beszélünk, mely a belgák közül a legsűrűbb sör címmel is büszkélkedhet. A készítése során használt Nugget komló extra keserűséggel járul hozzá a sűrűségéből fakadó rendkívüli édes ízéhez, gyakorlatilag kiegyensúlyozva azt. Fontos megjegyezni, hogy az évek múlásának szempontjából is egy nagyon érdekes sörről beszélünk, amely nem feltétlen jelenti a minőség romlását, sőt, éppen ellenkezőleg! Éppen ezért, ha van lehetőségetek beszerezni belőle néhány üveggel, közülük párat tároljatok megfelelő körülmények között akár hosszú hónapokon keresztül, mielőtt elfogyasztanátok: higgyétek el, az élmény garantált lesz!
De Ranke Père Noël
A De Ranke főzete remek karácsonyi sör, az a fajta, mely ötvözi a hagyományos belga ale-t az erősebb, fűszeresebb ünnepekre szánt verziókkal. 7%-os alkoholtartalmának köszönhetően viszonylag könnyed és kellemes komló centrikus profillal találjuk szemben magunkat, amely egyensúlyban tartja a gazdag malátás és gyümölcsös ízt a keserű komlóssággal. A benne felfedezhető aromák közül talán a citrusfélék, a friss komló, az alma, a mangó, a körte, valamint a bors és a banán a legjellemzőbbek. A valóságos íz kavalkádot a grapefruit keserűsége nyitja meg, melyet karamell, dinnye és ánizs jegyek követnek. Alapjában véve egy közepes testű, élénk szénsavassággal ellátott sörről beszélünk, mely hosszasan tartó lecsengésében kissé keserű és száraz szájízt hagy maga után.
La Corne d’Hiver
A belga főzdék közül talán legérdekesebb, kehellyel rendelkező ellezellesi La Corne du Bois des Pendus karácsonyi itala egy 12%-os alkoholtartalmú, aranysárga színű, erős sör, mely illatában pirított maláta, karamell, fűszeres és vaníliás aromajegyekkel büszkélkedhet. Ízében mérsékelt keserűséggel bír, amiben a bourbon és a pirított maláta dominál. Olajos textúrájához mérsékelt szénsavtartalom társul, mely így egy száraz és fűszeres jegyekben gazdag összképet alkot.
La Gauloise Christmas
A Du Bocq sörfőzde terméke egy sötétvörös színű, karácsonyi barna ale, mely lenyűgöző testtel és fantasztikus aromákkal bír. Ha közelebb hajolunk a kehelyhez, bézs színű habjából már érezhetjük a koriander, édesgyökér, kávé és olykor talán a dohányra hajazó illatjegyeket, amiket aztán egy rövidke korty után a sokféle malátának köszönhető masszív és testes íz követ. Az említett aromák mellett utóízében karamellás barnacukrosság bontakozik ki, melyekben némi kávés lecsengést is vélhetünk felfedezni. Egy igazán közkedvelt karácsonyi belga, melyet akár a belgasormester.hu oldalról is könnyűszerrel meg tudtok vásárolni.
Ha kedvet kaptatok a karácsonyi sörökhöz, ne aggódjatok, az ünnepekig még van hátra néhány nap, hogy beszerezzetek pár darabot a fa alá! Ne feledjétek, a fent említett főzetek csupán iránymutatásul szolgálnak, a magyar nagykerek oldalain keresztül még számos más remek sör közül választhattok!
A cikk a Premium Beer és a Beerporn.hu együttműködésének keretében jött létre.