Cikk megosztása
Szakmai és fogyasztói zsűri választotta ki az idei év legjobb porterét a Soproni első sörversenyén csütörtökön. A legjobb főzet jövőre nagyüzemi gyártásba kerül, Stubna Ágostonnal, a sör megalkotójával váltottunk néhány szót.
500 ezer forint és az jár a Soproni sörversenyén első helyezettnek, hogy jövőre a Soproni Óvatos Duhaj család tagjaként kerül a sör a boltok polcaira. A porter sörrecept versenyre 24 nevezés érkezett, azokból választott ki a zsűri előbb hét, majd a legjobb hétből egy főzetet.
A porter egy nagyon nehéz kategória, Ágostonnak viszont sikerült olyan házi sört főznie, ami a bolti kategóriában is megállná a helyét. Minden finalista remekelt, de Ágoston söre kiemelkedett az íz, a könnyed ihatóság terén, és nem csak a szakmai, hanem a civil zsűri toplistáján is szerepelt. Az általa használt angol komlók földesebb jellegű zamata rendkívül jól passzol a kekszes utóízű malátához” – értékelte a győztest Lehmajer Viktor, a Soproni sörmestere.
A szakmai zsűriben ott volt Wossala Rozina étteremtulajdonos, Bajkai Tibor, az Első Magyar Házisörfőző Egyesület elnöke, José Matthijsse, a Heineken Hungária vezérigazgatója, Lados Péter, a Yeast Side Brewery tulajdonosa és Lehmajer Viktor.
Stubna Ágoston, ahogy a Beerporn.hu-nak a helyszínen elmondta, soproni születésű, és villamosmérnök végzetsége van, projektvezetőként dolgozik. A házi sörfőzésre 2013-ban kattant rá: az Élesztő mellett laktak, és a felesége hívta fel a figyelmét arra, hogy az Élesztőben működik a Brewstudio. Ágoston beiratkozott egy sörfőző tanfolyamra, és már az első söre olyan jól sikerült, hogy abszolút rácsúszott a témára. Azóta rendszeresen főz, pedig azt gondolná az ember, hogy a IX. kerületben, egy negyedik emeleti lakásban nem is olyan egyszerű nekilátni az ilyesminek. Ágostonéknál azonban a konyhaszekrény tetején vödrök, a nappali egy félreeső sarkában pedig hűtőszekrények vannak.
A nyertes egyébként korábban nem is főzött portert, leginkább a haverok kérései alapján főz, ők pedig leginkább extrém főzeteket kérnek. Egy vörös IPA recept az, amit a legtöbbször készített: az mindenkinek nagyon bejött a társaságban.
A receptet Stubna Ágoston támogatásával és aktív segítségével fogjuk Sopronban a gyári körülményekhez alakítani, természetesen úgy, hogy élvezeti értéke egyáltalán ne csorbuljon – fogalmazott Lehmajer Viktor, a Heineken Hungária sörfőzőmestere. Ágostont pedig mérnökként pont az érdekli leginkább az egészben, hogyan lesz az ő házi receptjéből nagyüzemi körülmények között készített sör. Pláne, hogy a Heineken Hungária azt ígéri, hogy a jövőre megjelenő termék előreláthatólag az Óvatos Duhaj család többi tagjával megegyező fogyasztói áron lesz elérhető.