Cikk megosztása
Érik a komló. Aki pedig szokott otthon sört készíteni, tuti, hogy eljátszott már a gondolattal, hogy vadkomlóval ízesít egy-egy főzetet. Érdemes ezzel próbálkozni? Tippek és trükkök.
A házisör főző már csak olyan, hogyha augusztus végén, szeptember elején sétál a mezőn, és megpillant egy komlónövényt, rajta a tobozokkal, nem bírja ki, hogy ne próbálja ki az újdonságot. Hiszen tudjuk, hogy a nemesített komlók remekül körül-határolható illat- és aromaképlettel rendelkeznek, de mi tagadás, izgalmas időnként felkerekedni és szedni a vadakból is.
Ahhoz pedig, hogy ne érjen minket váratlanul a leszedett komló, tartsunk be három fontos alapszabályt:
- csakis tiszta helyen álljunk neki a szüretnek
- a leszedett komlót frissen használjuk fel, vagy fagyasszuk le
- ne várjunk el semmi olyat egy vadkomlótól, amelyet csak a nemesített változatok tudnak
A szüret és a komló felhasználása előtt egyébként érdemes pár tesztet lefuttatni, hogy mennyire érdemes foglalkozni a talált fajtával. A Sörfórum tippje szerint remekül összehasonlítható két komló „teljesítménye”, hogyha grammra megegyező mennyiségekkel teát készítünk belőlük. A tea aromájából, színéből és intenzitásából aztán lehet következtetni a talált komló képességeire. „A teás módszer az aromára és a keserűség megállapítására is használható. Ismeretlen komlónál érdemes használni.” – írják.