Cikk megosztása
Tatai Márton séf világbajnok pontytepertőjéhez, serpenyős pisztrángjához és a pirosra sült harcsához király sörök várják a vendégeket a Jókai tér legújabb bisztrójában, ahol fittyet hánynak arra, hogy a magyarok kevés halat esznek, és az sem zavarja a tulajdonosokat, hogy a sörkultúra is gyerekcipőben jár még.
A bisztró étlapján leginkább a hal- és zöldségételek kapják a főszerepet, de azért túlzás lenne halétteremről beszélni. A kóla jellegű italok nem férnek be a koncepcióba, helyettük házi szörp, gyümölcslé, facsart citromból limonádé, kis termelőktől érkező bor és persze sör választható.
Egy tudatosan táplálkozó vegán, vagy egy érdeklődő húsevő számára egy csomó izgalmat rejt a Lexo Szabó Tamás tulajdonossal beszélgettünk.
Bátor húzásnak tűnik ma Budapesten egy olyan bisztrót nyitni, ahol kiemelt szerepet kapnak a halak és a sörök… Miben bíztok ennyire?
A nyitottan gondolkodó és tudatos budapestiekben bízunk, valamint a minőségben, a szakértelemben és a vendégszeretetben. Valóban tény, hogy kevés hal fogy itthon. Bár vannak jó halas helyek, általánosságban még mindig nem beszélhetünk erős halétel kínálatról.
Azt is tudjuk emellett, hogy nagyon jó minőségű hazai és külföldi alapanyagokhoz lehet hozzájutni Budapesten. Feltéve, ha megvan a szándék, az áldozatkészség és a szakértelem. Nálunk pontosan ez az alap. Kizárólag kiváló minőségű halakkal dolgozunk és a magas minőségért cserébe anyagi áldozatot is hozunk. Kis mennyiséget rendelünk a halpiacról, mindig a legfrissebb áruból. Nagyon szigorúan ellenőrizzük a minőséget. Végül a séfünk és a teljes konyhai személyzet valamint a főzés során alkalmazott csúcstechnológia biztosítja, hogy a minőségi alapanyagból minőségi ételek készüljenek. Olyan ételek, amelyek meglepik a hazai és a külföldi vendégeket is. Ebben lehet bízni.
A kisüzemi sörök másrészről olyan gazdag választékot nyújtanak, hogy nem csak kísérő italként, hanem inspirációként is tekintünk rájuk. Tehát bízunk a feltörekvő serfőzőkben is.
A budapestieknek sokszor nagyon jó okuk volt rá, hogy ne egyenek halat. Mi ezen próbálunk segíteni. Első lépésként például azzal, hogy a meleg nyári napokra könnyed és szórakoztató fogásokat kínálunk. Laza és nyugodt közegben, üde sörökkel és azzal a célkitűzéssel, hogy akár a megrögzött húsevőket is vendégül tudjuk látni.
Melyek azok a halételek, amelyek a leginkább odatehetőek bizonyos sörök mellé? Vagy meg is fordíthatjuk a kérdést. 🙂
Az étel/ital párosítások első lépéseként nagyon fontos teendőnek tartjuk, hogy – gondos utánaolvasást követően – dobjuk ki a szabálykönyvet. Például ma már tudjuk, hogy a régebbi alapszabály, miszerint halak mellé fehérbort kell inni, ma már nem számít túl előremutatónak.
A második lépés, hogy találjuk meg a hasonló ízjegyeket az ételben és az italban és keressük a harmóniát: citrusos ízvilágú sörhöz, mint a Tokyo Lemonade például jól passzol egy hasonló citrusos jegyeket mutató halétel. Egy könnyebb sör jó kísérője a könnyebb fehérhúsú halaknak.
Ugyanilyen fontos a megfelelő ellenpontok megtalálása is: egy csípős, erősebben fűszerezett halétel lágyabb, kevésbé szénsavas sört kíván.
Természetesen vannak sörtípusok, amikkel az ismerkedést érdemes elkezdeni: ilyenek a saison típusú vagy a búzasörök például. És van olyan is, ami talán ráér. Például az IPÁ-kat ne nagyon erőltessük, mert elnyomják az üde partner, mármint a hal ízvilágát. Természetesen a Lexo-ban majd ezt is megfejtük… 🙂
Mennyire szezonális a konyhátok?
Mind a zöldségek, mind pedig a halak tekintetében elmondható, hogy szezonális a konyhánk. Friss és izgalmas. Fel akarjuk kavarni a Jókai tér állóvizét.
Pontosan milyen sörökkel találkozhat nálatok a fogyasztó?
Frederick Hekkelberg Pils (esetenként Fux) sört csapolunk illetve Tokyo Lemonade, Saison 15, Duke of Budapest palackozott sör van az itallapunkon jelenleg. A sörkínálatot szintén rendszeresen frissítjük.
Inkább vacsorázni/ebédelni mehet hozzátok a vendég, vagy egy baráti péntek esti sörözés is belefér?
A Lexo elsősorban étteremként működik, de minden társaságot szívesen látunk. A különösen nagy önuralommal rendelkező sörivók pedig elképzelhető, hogy kibírják falatozás nélkül. Ilyenkor azért majd megkérdezzük: haltepertő jöhet?