Cikk megosztása
A kraft sörök iránti nemzetközi érdeklődés óriásit lökött a komló árakon, így egyre többen gondolják Brit Kolumbiában, hogy a futónövény termesztésére adják a fejüket.
A Syngenta Magyarország blogja szerint Kanada nyugati államából jelentették, hogy a komló kilója – fajtától függően – 20 és 40 kanadai dollár között van.
Az emelkedő áraknak köszönhetően újra elterjedőben van a már majdnem kihalt a komlótermesztés. Az új komlófarmok ugyan még csak 2-3 hektáron működnek, de a változás ígéretes.
A BC Hop Co. a maga 125 hektárjával az egyik legnagyobb komlótermesztő farm a vidéken. Dwayne Stewart, a cég vezérigazgatója szerint „Nem lehetsz a pénzednél öt hektáron. Méretgazdasági okokból növelni kell a területet”.
A BC Hop Co. persze könnyen beszél, hiszen a cég 1902 és 1950 között 300 hektáron termesztett komlót. Jelenleg több beszállítóval dolgoznak, és amint az a honlapjukon olvasható, a Fraser Valley szerintük a világ egyik legjobb termőhelye, hiszen remek a talaj, magas a napsütéses órák száma, rengeteg a víz és folyamatos a légmozgás.
A komló ideális esetben minden nyáron kb. 6 méteresre nő, ehhez valóban rengeteg vízre van szükség. A termőterület kialakítása ráadásul igen költséges, hiszen lugas rendszert kell kialakítani, valamint beszerezni a betakarításhoz szükséges gépeket. A komló négy évesen kezd el igazán jól teremni, de a befektetés megtérül, hiszen egy érett komlóültetvény hektárja 15-25 ezer kanadai dollárt ér – írja a Globe and Mail.
Szeptemberben mi is részt vettünk egy komlószüreten az Uradalmi Sörmanufaktúránál. Az általunk is szedett komlóból a Monyoval készítettek közös sört. A szüretről és a sörről ebből a videóból tudhatsz meg többet: