Cikk megosztása
Tizedik komlószüretét tartotta meg az Uradalmi Sörmanufaktúra Válon, ahol idén is sörfőzők, barátok, újságírók szedtél a komlót, amiből idén rendhagyó sör készül.
90-100 tő komlót kellett leszedjen és feldolgozzon a vendégsereg az Uradalmi Sörmanufaktúra komlóskertjében szeptember 22-én. Ez a mennyiség elegendő lesz egy jócskán megkomlózott szüreti sörre.
A szüreti sör, komlótermő vidékeken minden évben hasonlóan várva-várt termék, mint a Márton-napi újbor. Friss komlóval, szüret után egyből készül, ízvilágában így előtérben van a zöldes, gyógynövényes, füves jelleg.
Válon egyébként 12 éve telepítették az első töveket, az első szüreti sör a MONYO-val 10 évvel ezelőtt készült. Cascade, Centenniel, Chinook és Hallertau fajtákkal kezdtek, de egyre inkább csak a magas illőolaj tartalmúak maradtak, annak érdekében, hogy lehessen hidegkomlózni is a terméssel.
Az utóbbi években pedig szépen ráfordultak a két magyar fajtára, a Bácskaira és az F8-ra. A komlókertet gondozó és az Uradalmi Sörmanufaktúrát alapító Vigh Dávid szerint azért lenne fontos magyar fajtákat nevelni, mert idővel így lennének külföldön nem elérhető komlóvariánsok, amelyek nem csak egyedi ízvilágot hordoznának, hanem velük a magyar ültetvények létjogosultsága is sokkal egyértelműbb lenne.
A helyi fajták fontosságától beszélt egyébként Dr. Hajdu Klára is. Klára a British Hop Association nemesítési programjának vezetője. A szüreten megtartott előadásában kifejtette, hogy több ízezer hekráton termeltek egykor komlót az Egyesült Királyságban, mára azonban a komlóföldek mérete 600 hektárra szorult vissza. Gazdasági okok mellett elsősorban azért, mert a nemzetközi sztárfajták megjelenésével egyre kisebb igény mutatkozott a tradicionális angol komlókra. Így jelenleg ők is azon dolgoznak, hogy modern aromatikájú, de helyi komlókat szelektáljanak.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A Válon szüretelt, a friss komlót 24 órán belül beleküldik a sörlébe, így a már emlegetett zöldes, füves illatok és ízek extrán lesznek jelen a körülbelül egy hónap múlva megjelenő termékben. Az idei Harvest Ale ráadásul – a jubileum kedvéért – egy fekete IPA lesz!