Cikk megosztása
Saját címkés Soproni, miniszterúr, gyárlátogatás, Szűretlen Lager – ünnep volt Sopronban. Azaz még van is, mert a 130 éves sörgyár egész nyáron mulat a Soproni Sörfőváros címet viselő rendezvénysorozattal.
1895 márciusában indította Sopronban Lenck Gyula azt a sörfőzdét, amely rengeteget változott azóta, és ma Soproni Sörgyárként ismerjük. A fejlődés számokban kifejezve is impozáns: napjainkban négy nap alatt készül annyi sör, mint a kezdeti években egy teljes esztendőben.
A hivatalos ünnepségen, Sopronban elhangzott: az alapítók máig élő, a Heineken Hungária által továbbvitt örökségének szerves része a hazai alapanyagok alkalmazása, hiszen a sörgyár 100 százalékban magyar árpát használ, és kiemelt figyelmet fordít a magyar komlótermesztés újjáélesztésére és felvirágoztatására.
„Támogatjuk a helyi gazdaságot és a beszállítókat, miközben stabil és változatos karrierlehetőségeket kínálunk a régióban élőknek. Emellett szoros kapcsolatot ápolunk a helyi oktatási intézményekkel, és aktívan hozzájárulunk Sopron kulturális és sportéletéhez. A helyi közösségek mellett országos szinten is segítjük a közösségi élményeket nyújtó események, fesztiválok és sportesemények létrejöttét” – mondta Nikos Zois, a Heineken Hungária vezérigazgatója.
A gyár 2030-ra nullára kívánja csökkenteni saját gyártási láncában az üvegházhatású gáz-kibocsátást, 2040-re pedig a teljes ellátási láncban el kívánja érni a karbonsemlegességet.
Az ünnepségen Dr. Nagy István agrárminiszter arról beszélt, hogy a magyar mezőgazdaság szövetségese a hazai élelmiszeripar, és rendkívül fontos a hazai alapanyag-előállítás. „Kiemelt szerepet szánunk a korábban jól működő ágazatok újjáélesztésének is. Ezek közé tartozik a nagy múltú komlótermesztés, ugyanakkor nagy figyelmet fordítunk a söripari alapanyag-ellátás másik kulcselemének, a megfelelő minőségű árpának a termesztésére is” – emelte ki.
A sörgyár idén megnyitja kapuit a látogatók előtt, emellett egyedülálló sörkulturális városnéző túrákra invitálja azokat, akik szeretnék megismerni a hűség városának gazdag sörfőzési hagyományait, a gasztronómia iránt érdeklődők pedig a Perkovátz-Házban, a Deák Étteremben, valamint a Gyógygödör sörözőben kóstolhatják meg a Soproni Sörpárosításokat egészen a nyár végéig. Az ingyenes gyárlátogatásról és a városnéző túráról ezen a linken található további infó.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon