Cikk megosztása
Évekkel a koronavírus-járvány okozta lezárások után sem tudja megközelíteni a vendéglátóiparban értékesített sör mennyisége a 2020 előttit. Pedig a söripar számára létfontosságú lenne a vendéglátóipar felpezsdülése.
Hagyományosan a vendéglátóipar volt a söripar motorja – mondta Julia Leferman, az Európai Sörgyártók Szövetségének titkára a Ziarul Financialnak. Egykor a bárok, a vendéglők és a kávézókban valósult meg az EU söreladásainak a harmada, ma már csak körülbelül a sör negyede fogy el ezekben. A sör számára létfontosságú a vendéglátóipar felpezsdülése, mert itt a legnagyobb a hozzáadott érték, s itt a legtöbb a munkahely – fogalmazott.

A Covid előtt a sörértékesítés mintegy 15 százaléka a vendéglátóiparban történt, azonban a járvány miatt ez 8 százalékra csökkent. 2022-ben, a korlátozások kivezetése után ugyan 10 százalékra nőtt a vendéglátóipar sörpiaci részesedése, de a korábbi arányok nem álltak vissza.
A sörivási szokások között óriásiak az eltérések Európa-szerte. Írországban a fogyasztás 64 százaléka történik kocsmákban és bárokban, Spanyolországban ez 61 százalék. Nagy-Britanniában 42, Olaszországban 38, Csehországban 30 százalék ez az arány.
Németországban már viszont más a helyzet, ott a vendéglátóhelyeken az elfogyasztott sörnek csak a 15 százaléka fogy el. Magyarországon 2023-ban ez a szám 20 százalék volt Lengyelországban és Észtországban pedig csupán 7-8 százalék.