Cikk megosztása
A fiatalabb generáció rákapott a sörre Franciaországban, míg a borfogyasztás visszaesése immár látványosan zajlik. Persze azért az 1 euróért kínált Garonne parti kastélyok ideje még nem jött el.
Az Európai Sörszövetség egy ideje tudatosan kommunikálja a sörről, hogy a legalacsonyabb alkoholtartalmú, természetes alapanyagokból készülő ital, és a jövőben a magyar érdekvédelmi szervezetek is egyre inkább hivatkoznak majd rá így.
Ennek a hangsúlyozása elsőre nem tűnik fontosnak, de a Franciaországból érkező hírek jelzik: jó helyen keresgél az iparág. A szakértők szerint a fiatalabb generáció egyre tudatosabban korlátozza saját alkoholfogyasztását, így fordulhat elő, hogy körükben egyre többen választják a könnyedebb söröket, a hozzájuk képest mintegy kétszeres alkoholtartalmú borok helyett.
Erre mutat rá egy új tanulmány, amelyet a francia élelmiszer- és italgyártó felügyeleti szerv (FranceAgriMer) megbízásából készítettek. Eszerint 2007 és 2023 között a boreladás 45 százalékkal csökkent, a söré 26 százalékkal nőni tudott. A Connexion arról is ír, hogy a 35 év alattiak körében 47 százalékkal, a 35-49 év közöttiek között 35 százalékkal, a 50-64 év közöttiek körében pedig 8 százalékkal nőtt a sörfogyasztás mértéke.
A kimutatások szerint leginkább a vörösbor helyett választanak más italokat a fogyasztók. Bordeauxban ráadásul meglehetősen viharos volt a 2024-es évjárat, és egyébként is vannak bajok a legpatinásabb vörösbortermő vidéken, ahol a termékek 88 százaléka kékszőlőből készül.