Cikk megosztása
A Heineken első körben összesen 15 üzemében indítja el azt a programot, amelynek eredményeképpen 15-20 százalékos energiamegtakarítást és átlagosan 50 százalékos szén-dioxid-csökkentést érnek majd el. Sopronban is.
A Heineken a világ több mint 70 országában van jelen, céljuk pedig, hogy globális nettó zéró kibocsátásúak legyenek, azaz 2030-ra nettó nullára redukálják a közvetlen és a vásárolt energiából származó kibocsátásukat.
Ennek érdekében együtt dolgoznak a Siemenssel, amely kimutatta, hogy a sörfőzési folyamatokhoz szükséges fűtési és hűtési rendszerek a gyárak energiafelhasználásának mintegy 70 százalékát adják. A jövőben ezeket optimalizálják majd, így üzemenként akár 15-20 százalékos energiamegtakarítás és átlagosan 50 százalékos CO2-csökkentés érhető el – írja az Index.
Az új megoldásokat először 15 üzemben, köztük Sopronban is alkalmazzák. A program részeként megújuló energiával működő hőszivattyúkkal villamosítják majd a soproni üzemben is a fűtési és hűtési folyamatokat, csökkentve így a gyár függőségét a fosszilis energiahordozóktól.