Cikk megosztása
Hét éves a Horizont Brewing álomprojektje, a Night Shift, amelyben ezúttal még a tavalyiaknál is komolyabb, hordóérlelt csodákat mutatnak be. Itt az első négy, és hamarosan befut további három újdonság is!
Ha azt mondom, hogy csokisak és kávésak, selymesek, elegánsak és remek egyensúlyúak, nem árulok el sok újdonságot a Horizont Night Shiftekről, hiszen épp ezek a tulajdonságok emelték őket a magyar hordóérlelt felhozatal legnépszerűbb tételei közé. Mutatjuk az új szortiment első darabjait, és a hozzájuk tartozó történeteket is – mert vannak jócskán!
Russian Imperial Stout Aged in Tennessee Whiskey Barrels
Ennek a sörnek az első változata még a Hight Shiftek kezdetekor készült el, aztán 2018-ban került először hordóba. Népszerűsége töretlen, a sörfőzők pedig azon dolgoznak, hogy évről-évre még krémesebb lehessen.
Ez, a 2023-as verzió visszatér a kezdetekhez, amikor csak és kizárólag Tennessee whiskey hordóban iskolázták. Nulla fűszer, csak a hordó, a maláta és a komló. Az megvan egyébként, hogy a Horizontnak immár nyolcvan darab Tennessee whiskey hordója van?
A főzdénél azt mondják egyébként, hogy ez a sör tanította meg őket arra, hogy mit jelent türelemmel várni a jóra, nem elsietni semmit és megtapasztalni az első korty által nyújtott, szinte nem is evilági, mámoros érzést, ami azóta minden évben egyre vadabb és erősebb.
Russian Imperial Stout Aged in Bourbon Barrels with Chocolate & Coffee
Ha lehet egy ilyen sörre mondani, hogy könnyed, akkor a sorból talán leginkább erre mondható ez, hiszen a 2020 óta készített, szokásos csokis-kávés Russian Imperial Stout 2023-as verziója egy markáns, kellemes whiskey jegyekkel bíró tétel lett, viszont az eddigi változatokkal ellentétben, „csupán” 11,5 százalékos alkoholtartalommal. Tényleg nagyon lágy, ugyanakkor az eddigieknél sokkal komplexebb sör.
Akiknek ez az alap Night Shift a kedvencük, imádni fogják, ahogy bizonyára azok is, akik még csak most ismerkednek a hordóérlelt tételekkel, hiszen ezzel a minimális fűszerezéssel készült sör finoman adja át a hordóérlelés során átvett ízjegyek és az addíciók jellegzetes, ámde nem hivalkodó ízvilágának egyvelegét.
Wheat Wine Aged in Bourbon and Tennessee Whiskey Barrels – Aged 2 Years
Két évig (!) érlelték az alap búzabort kétféle whiskey-s hordóban, majd a megfelelő eredmény érdekében blendelték a két tételt. Az egyik hordóban, amit ehhez a sörhöz választottak, egy amerikai lepárló bourbon-je volt előzőleg, a másikban pedig Tennessee whiskey.
Mit is lehetne kiemelni egy ilyen kivételes tételnél? A rendkívül komplex ízvilág talán nem meglepő, az viszont mindenképp, mennyire elbújik a zamatok mögött a 12,1 százalékos alkoholtartalom. A búzabor egyébként is jókora kedvenc nálunk, idén pedig a Horizontnak sikerült újból szintet lépnie vele!
Gerbeaud-inspired Pastry Barley Wine Aged in Rhum Barrels
Le kell írjuk a készítési folyamatot, hogy lásd, miért lett ez a zserbó inspirálta sör ennyire meglepően gazdag ízekben és illatokban!
Szóval a sör alapjául szolgáló árpabort frissen ürített rumos hordókba fejtették, amelyekbe az érlelés során aszalt kajszibarack került, majd a további ízjegyek elérése érdekében diót és ghánai kakaóbab töretet is adtak a sörléhez. Az ízeknek közel két évük volt arra, hogy összeérjenek, most pedig végre a közönség is kóstolhatja a sört! Bámulatos, ahogy az árpabor jellegzetesen gyümölcsös ízjegyeit harmonikusan egészíti ki a dió és a kakaóbab, illetve a hordók rumos ízjegyei!
Ne feledd, hamarosan újabb három Horizont Night Shift tétel érkezik! Ez igazán különleges ajándék lehet karácsonyra, amely még az együttkóstolás lehetőségét is felvillantja! 🙂 Figyeld az oldalt, ha nem akarsz róluk lemaradni!
(x)