Cikk megosztása
A Penderyn, az In the Welsh Wind, a Da Mhile és a Coles lepárlók még 2020 februárjában kezdtek dolgozni azon, hogy megkapják a földrajzi oltalmat.
Az írek a skótok és a walesiek sosem fognak megegyezni abban, hogy hol készült először fahordóban érlelt párlat, hiszen Wales is azt állítja, hogy már a középkorban ott készítették a whiskyt. Annyi viszont biztos, hogy a modern walesi whiskyipar 2000-ben indult be, amikor a Penderyn, Wales legrégebbi kereskedelmi whiskylepárlója elkezdte készíteni az italt.
Stephen Davies, a Penderyn vezérigazgatója szerint mérföldkőhöz érkezett az iparág és a védettség „segít mind a termék minőségének, mind a származásának megőrzésében”.
Az oltalom alatt álló földrajzi jelzés rendszerét 2021-ben vezették be, miután az Egyesült Királyság kilépett az EU hasonló rendszeréből, hogy bizonyos brit élelmiszerek és italok számára jogi védelmet biztosíthassanak. A single malt Welsh whisky a huszadik termék Walesből, amely védett státuszt kapott. Korábban többek között ciderek, a Caerphilly sajt, a walesi bárány és borjuhús szerezték meg a megkülönböztető jelzést.