Cikk megosztása
Idestova harminc éve határozza meg Ózd és Észak-Magyarország kisüzemi söréletét a Bolyki Serház, amelynek vendéglátóhelye ez idő alatt – a Covid járvány időszakát leszámítva – sosem volt két napnál hosszabb ideig bezárva. Megnéztük, az ózdi sörök nem csak helyben működnek!
Az ózdi Bolyki Tamás utcában 1993 augusztusában indultak el a próbafőzések, Elek Emil és fia Elek Róbert épp akkor vágtak bele a sörfőzői bizniszbe, amikor pár hónappal később a sör is jövedéki termékké vált Magyarországon, és a kilencvenes évek elején nyílt kisüzemek jelentős része nemsokára lehúzta a rolót. Szóval az időzítés nem volt épp a legideálisabb, a lelkesedés és a munkabírás viszont annál nagyobb volt, így már az elején szűrőberendezés szereztek be, és kezdetektől egy 4,5 százalékos, szűrt pilsenivel szereztek törzsvendégeket a környéken.
A Bolyki Serházban közvetlenül a söröző mögötti részen található az üzem, és a főzde saját kocsmája mindig is a legfontosabb értékesítési láb volt a vállalkozás életében. A világos lágert nagyjából két évvel később követte az ötféle malátából (pilseni, bajor, karamell, melanoidin, pörkölt) készülő barna testvére. A szortiment sokáig nem is változott, hiszen a környéken megszokták és megszerették az ózdi kisüzemi sört, ezért a megbízhatóan működő főzde sikerrel vészelte át a kétezres éveket is.
Bejöttek a gyümölcsösök
„Amikor bejött ez a gyümölcsös sör divat, eleinte nem igazán akartam gyümölcsös söröket készíteni, de a nyomás akkora volt, hogy egy idő után beadtam a derekam” – idézi fel a pillanatot Elek Róbert sörfőzőmester, hozzátéve, hogy ez végül jó döntésnek bizonyult, hiszen a főzde legnagyobb mennyiségben értékesített terméke ma már a Meggyes. Ezt követi a Pilseni világos, majd az újdonságnak számító szamócás láger.
Nálunk mennyiéget kell eladni, jó gyorsan, Ózdon kevésbé működnek a formabontó ízvilágú sörök, a vásárlóink jelentős része árérzékeny, így én nem tehetek ki a csapra mondjuk egy dupla IPA-t, hiszen az nem is megvalósítható a jelenlegi, nyomott 350-600 Ft/fél literes árainkon – magyarázza Elek Róbert.
A Bolyki Serházban a lényeg a frissesség, hiszen nem pasztörizálunk, a söreink főképp frissen csapolva és ugyancsak frissen, PET palackba töltve – elvitelre vagy házhoz szállítva – jutnak el a fogyasztóinkhoz. Szóval nagy rendszerességgel főzünk, annak érdekében, hogy a sör mindig a legjobb formáját mutassa – mondja a sörmester.
Komló és malátaegyensúly, meghökkentő gyümölcsáradat
Elek Róbert szerint a legfontosabb a sörben, hogy harmóniában legyen benne a komló és a maláta ízvilága, szóval a keserű és az édes aromák ne oltsák, hanem egészítsék ki egymást.
Ez leginkább a Pilseniben érhető tetten, amely szép, aranyszínű sör, amelynek jól bírja a habja is. Illatában nagyon gabonás, jó értelemben vett kézműves sörös, frissítő komlózással.
A Meggyes és a Szamócás sem tagadhatná le, hogy a fenti pils az alapja, hiszen jól érződik rajtuk. A sörházban nem használnak aromákat, hanem természetes gyümölcs sűrítményekkel dolgoznak, amelyek színben is komoly megjelenést biztosítanak a söröknek. A lehengerlő meggy és eper cunami miatt nehéz lenne ezekből a sörökből literszámra fogyasztani, ám a főzde kocsmájában, ez többeknek is, rendszeresen megy. 🙂
A Szűretlen Barna inkább kakaós, mint kávés aromatikájú, töksötét láger sör. Ízben viszont a keserű, fanyar részek vannak elöl, miközben frissességet sugall a termék utóíze. A 6 százaléknál is több alkohol kellemesen melegít, jó harmóniákat hordozó sör, nem csoda, hogy kétszer is bronz minősítést nyert a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének nemzetközi versenyén (2018 és 2022).
Ami meglepő lehet, hogy az iménti barna sörből ugyancsak készült egy málnás változat, amelyben a gyümölcs és a sör csokis malátássága érdekes összjátékot produkál, amely leginkább valamely gyümölcsös kakaódesszertre emlékeztet.
Az említett sörökön kívül a Bolyki Serház nyárra és a téli szezonra is szokott limitált tételeket készíteni. A Főzdekocsmák Éjszakájára, október 1-re időzítettek egy szűretlen bajor világos lágert, amely áfonyás ízesítést kap, karácsonyra pedig szilvás-fahéjas desszertsör készül majd! Ha arra felé jársz, ne felejts el benézni hozzájuk, mert az Elek család üzemeltet egy Panziót is a serház közelében, így a messziről jött érdeklődőknek az egyedi szervezésű főzdetúrával összekötött sörkóstolás mellé szállást is tudnak biztosítani, így még a sofőr is jó érezheti magát Ózd habos oldalán.
(x)