Cikk megosztása
Nagyjából egy éve dolgozik craft ciderein a Szent András Sörfőzde, amely néhány napja mutatta be új, szentesi almából, saját recept szerint készülő termékeit. A Kertem márkanevű ciderekből egyelőre háromféle kapható, de rajtra készen vár még egyszer ennyi.
A Kertem Cider termékcsalád a Szent András Sörfőzde és a szentesi Teacher’s kollab terméke. Utóbbi két tanárember vállalkozása, amely egyébként a ciderek mellett almalevet és párlatokat is készít.
Ezek az almaborok 100 százalékban frissen préselt almából, természetes erjedéssel készülnek, tehát nincs bennük semmi sűrítmény, hozzá adott édesítő, aroma, stb. A gyümölcsöt több ezer almafa adja, olyan, cider készítéséhez kiváló fajtákkal, mint a Granny Smith vagy az Idared.
Bukovinszky Béla, a Szent András Sörfőzde egyik tulajdonosa, kérdésünkre elárulta, hogy tavaly nyáron kezdtek el együtt dolgozni a Teacher’s csapatával. Az italok készítésekor az almaleveket blendelik, a ciderekhez kifejlesztett, speciális élesztőket pedig külföldről rendelik.
A Kertem Cider esetében voltaképpen a Szent András Sörfőzde a „gerilla főzde”, hiszen bárgyártás keretében készülnek el az almaborok, mivel sörüzemben a jövedéki törvény szerint nem lehet „köztes alkoholt” készíteni és tárolni.
A Kertemmel a Szent András Sörfőzde célja, hogy minél több fogyasztóval ismertesse meg az igazi ciderek ízvilágát, bemutatva, hogy az itthon is kapható nagy márkák, valódi ciderre csak nyomokban hasonlító italain túl milyen változatos és izgalmas, Magyarországon jobbára még ismertlen ez a kategória.
A Kertem termékek rövidesen felbukkannak majd a kiskereskedelemben, de üzletláncokban nem érdemes majd keresni őket, ezek ahhoz kisszériás tételek. Jelenleg háromféle, 0,33-as üveges kapható belőlük, egy meggyes-édes, egy félszáraz és egy félédes verzió, az újabbak (köztük a száraz) pedig attól függően jelennek majd meg, milyen a fogadtatása az első háromnak.