Cikk megosztása
A vírushelyzet miatt nem csak a koncertek és a fesztiválok maradtak el az elmúlt hónapokban, hanem az olyan események is, ahol új termékeket ismerhet meg a közönség és a szakma. Ezért is volt nagy öröm, amikor a Belga Nagykövetségről érkezett meghívó, abból az alkalomból, hogy belga üzletemberek jöttek Magyarországra, köztük pedig egy Brugge-ben működő sörfőzde képviselői is.
Brugge Nyugat-Flandria fővárosa és már önmagában komoly brandértékkel bír, hiszen nem véletlenül szokás az észak Velencéjének nevezni. Telis-tele van apró csatornákkal, hidakkal, vízfolyásokkal, régi erődítményekkel, illetve a városközpont is olyan, hogy simán lehetne benne középkorban játszódó filmet forgatni. Szóval ha róla neveznek el egy sörfőzdét, annak szinte már nyert ügye van.
A Beer van Brugge azonban nem csak a nevével próbál magának rajongókat szerezni, hanem magával a terméksorral is, amelyet Stephane Kolijn, a főzde egyik tulajdonosa mutatott be Budapesten. A sörfőzést a dédapja kezdte el, az általa összeállított recepteket a nagyapja tökéletesítette, de pontosan ma már senki nem tudja, mikor kezdett a család sörrel foglalkozni. Stephane valahová a 20. század elejére datálja a kezdeteket.
A Beer van Brugge „ős söre” a 8,9 százalék alkoholtartalmú, felsőerjesztésű változat, amely afféle sötétszőke, nagyon karakteres főzet. Leginkább a füstölt maláta karakterei a figyelemreméltók benne, mivel a derék nagyapa néhány százalék whiskykészítésre szánt malátát is tett a hozzávalók közé. A végeredmény nem olyan karakteresen füstös, mint egy Rauchbier, és a test is nagyobb, jobban jönnek a malátás, élesztős jegyek. A mi kedvencünk ez lett!
View this post on Instagram
A sörfőzde három recepttel, vagyis három sörtípussal dolgozik – pontosabban a legerősebb főzetből van egy whiskyshordóban érlelt változat is, ám az szuperlimitált tétel. A belépő kategóriát a 6 százalékos, könnyedebb világos képviseli, amelyet sima sörözgetéshez vagy sötögetéshez ajánlanak. Testes, telt sör, frissítő, ám közben igen tartalmas. Nem meglepően a legkönnyebben fogyasztható mind közül.
Stephane Kolijn egyébként szívesen ajánlja söreit ételek mellé is, és ilyen karakteres, jól tervezett tételekkel nincs is nehéz dolga! Vastag, testes sörökről lévén szó, a komolyabb húsételek, a malátás, édeskés ízek miatt pedig gazdagabb mártások is jól működnek a Beer van Brugge termékekkel. Grillezett vörös húsok, és érett sajtok egy csapásra nagy barátságba kerülhetnek a belga mikrofőzde termékeivel.
View this post on Instagram
A 12-es alkoholtartalmú Beer van Brugge, borostyánszínű, szűretlen, mérhetetlen mennyiségű banános észterrel és édes, aszalt gyümölcsös (körte, mazsola) ízvilággal. Méltó lezárása a sornak, amely Belgiumon kívül immár elérhető Romániában, Hollandiában, hamarosan Olaszországban, és reméljük nemsoká nálunk is.