Cikk megosztása
A HUBA – Hungarian Beer Academy közzétette a sörtanfolyamai egyik kedvenc ételének receptjét. A karamellizált körte kéksajttal és dióval egyszerűen elkészíthető fogás, de ennek ellenére a végeredmény igen összetett ízvilágú különlegesség, amihez a dupla IPA söröket javasolják.
A sörkóstolókon/tanfolyamokon a legtöbb ételt és sört állandóan változtatják, annak érdekében, hogy mindig friss, szezonális alapanyagokból tudjanak dolgozni, illetve újdonságokat mutatni – írják. A karamellizált körte és a Hara’Punk Brewing Son of a Bitch dupla IPA mégis eddig szinte mindegyik sörkóstolón szerepet kapott, mert olyan jó páros.
Íme a karamellizált körte receptje:
Hozzávalók 4 fő részére:
- 2 egész körte
 - 80-100 g kéksajt
 - 200 g cukor
 - 1 kezeletlen héjú (vagy bio) citrom
 - 4 egész szegfűszeg
 - 1 kis rúd fahéj
 - 1 kávéskanál só
 - 1 liter víz
 - 1 marék pirított dió
 - 2 evőkanál porcukor
 - kicsi olaj vagy vaj
 - frissen őrölt bors
 
Elkészítés:
A vizet, cukrot, fűszereket és a sót forraljuk össze. A körtéket hámozzuk meg, majd tegyük a gyöngyöző vízbe és kb 10-15 perc alatt főzzük fogkeményre.
A körtéket szedjük ki a vízből, tegyük félre, majd a fűszeres főzővizet forraljuk vissza annyira, hogy egy sűrű, már-már karamell-szerű szirupot kapjunk.
A körtéket vágjuk ketté, szedjük ki a magházukat. Mártsuk őket porcukorba és forró olajon, vagy vajon karamellizáljuk aranybarnára a vágott felüket.
Tálaláskor a magház helyet töltsük meg kéksajttal, szórjuk meg dióval és alaposan locsoljuk meg a sziruppal. Frissen őrölt borssal megszórva, és persze hozzá illő sörrel kínáljuk!
Forrás: Thebeeracademy.hu

	