Cikk megosztása
Nagy izgalommal vártam a múlt hét szerdát, hiszen a Guinnessről hazánkban inkább a sötét stoutja juthat kapásból eszébe a nagyközönségnek, de most meglepő módon itteni szortimentjét egy világos lágerrel bővíti.
Az új sör, azaz a Hop House 13 bemutatójára stílszerűen egy ír pubban, a Logford Irish Pubban került sor, ahol az ír John Leahy a márka nagykövete beszélt az összetevőkről, a termék történetéről és nevének eredetéről, valamint a helyes csapolás módjáról.
Tehát, hogyan is született az ötlet, hogy a Guinness lágert csináljon? Ehhez vissza kell menni a 2014-es esztendőig, mikoris elgondolkodtak a főzdében, hogy mi hiányzik még a piacról a stout és IPA mellé? Egy kellően aromás alsóerjesztésű! A sörgyárban lévő kísérleti főzdében meg is alkották egy kezdeti 10 hektoliteres próbafőzetként. Ehhez kétféle malátát használtak – egy világos pale ale malátát és a Kilkennyhez is használt kristálymalátát. Háromféle komló járul hozzá az keserűséghez és aromákhoz: a Topaz a Galaxy és a Mosaic. Azonban ami a különlegességét adja, hogy nem láger élesztőt használtak az erjesztéshez, hanem az alap Guinness stoutoknál is bevált ale élesztővel oltották be a sörlevet. Így lett a Hop House 13.
Az első nagyobb, 3000 hektoliteres főzetet próbaképp néhány kocsmában és a gyár dolgozóin tesztelték le, ami akkora sikert aratott, hogy elég hamar el is fogyott. Ezek után pedig nem volt megállás, gyorsan főzték is a következő adagot és Írországban azóta is jól fogy, hiszen ízvilágban egy rést tölt be a robosztusabb stoutok és az egyszerű lágerek között.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
És miért ez a neve? Mert sok benne a komló? A 13 meg a Balling fokra utal? Elsőre lehet, hogy ez elfogadható magyarázat lenne, de a válasz sajnos az, hogy egyik sem. Valójában 1913-ban épült az utolsó raktárház a gyár területén, amiben akkor az Extra stoutokat érlelték hordókban több mint egy évig. Ez volt a „Warehouse 13”, azaz a 13-as számú raktár. 20 évvel később funkciót váltott az épület és már komlótárolásra használták, így a neve is megváltozott Hop House 13-ra, mely később névadója lett ennek a sörnek is. Egyébként annyi egyezés van a 13-as számmal a sör jellegének, hogy az EBC színskála szerint 13-as. De a Balling foka „csak” 11-es.
De most már elég a mesélésből, nézzük meg hogyan kell helyesen kicsapolni A Hop House 13-at! John felhívta a figyelmünket, hogy száraz, hibától mentes pohárba kell csapolni. Először a poharat 45°-os szögben tartva a csapon megtámasztva kell kitölteni a sört a csap előre nyomásával, majd, ha egyhuzamban tele csapoltuk a poharat, a végén a csap hátra tolásával tesszük rá a habot. A pohár aljának alakja fontos, hiszen ez meghatározza, mennyire áramlanak fel a buborékok, hogy magukkal vigyék az ízanyagokat.
Ízvilágát tekintve ez a sör elég kellemes élmény volt. Abszolút hozza a jó kis laza ivósör jelleget a nem túl magas 5%-os alkoholtartalmával. Összességében kellően üde, citrusos-barackos illatával és ízével, laza keserűségével megnyerő sör született, így egy izgalmas versenyzővel bővítve a hazai sörpiacot.