Cikk megosztása
Az angol és belga, újabban pedig az amerikai sörstílusok méltatása közben néha hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a világ legnépszerűbb sörének hazája itt van tőlünk nem is olyan messze. A pils annyira cseh és közben annyira német találmány, hogy a XIX. században bíróságnak kellett döntenie arról, hogyan is lehet nevezni.
A világ legtöbb sörözőjében, ha csak egy sört kér a vendég, legnagyobb eséllyel egy aranysárga lágert kap. A világos láger világsiker, számtalan változata alakult ki a születése óta eltelt kb. 150 év alatt. Az egyik legtöbbször utánozni próbált válfaj a német pils, annak is az első változata, a Bitburger Premium Beer.
Szerencsére a Bitburger Premium Beer könnyedén beszerezhető itthon is, így nem kell messzire mennünk ahhoz, hogy megtapasztalhassuk, miért lett az általa képviselt stílus világbajnok, maga a márka pedig miért lett Németország legkedveltebb csapolt söre: izgalmas komlózottság, ropogós frissesség, nagyon tiszta ízek, karcsú, malátás test, élénk szénsav.
Az elegáns német rokon
A német pils fogalom. A referenciasör, amelyhez mérni szoktuk a többit. A stílus elnevezése a csehországi Plzeň városra utal, ahol az 1840-es években egy bajor sörfőző először készítette el minden pils ősét. A sörtípus hamar sikeres lett, és azok, akik próbálták reprodukálni, arra törekedtek, hogy minél kevésbé térjenek el az eredetitől. Bitburgban azonban Theobald Simon sörfőző mester vezetésével a saját képükre formálták a pilst és 1883-ben bemutatták a Simonbräu-t, amely a német pilsek legsikeresebb képviselője lett.
A Bitburgernél igyekeztek a helyi alapanyagok segítségével, saját ízlésük szerint elkészíteni a sört. A keményebb víz és a német komlófajták mellett saját élesztővel erjesztették, a sör így könnyedebb, halványabb színű lett, ugyanakkor szárazabb és keserűbb is, mint a cseh rokon, amivel együtt a napjainkban legszélesebb körben gyártott sörstílus őseinek tekinthetőek.
Német vagy cseh?
A Bitburger mindig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy minél több sörkedvelő, a lehető legjobb minőségben élvezhesse az általuk készített sört. Amikor 1910-ben a német vasúthálózat elérte Bitburgot, egy csapásra kóstolhatóvá vált a főzet a környező régiókban is.
A csehek próbálták is levédeni a pilsner és a pils elnevezéseket, azzal a céllal, hogy csak az általuk, Plzeňben készülő sörökre lehessen így hivatkozni. A jogvita közel két évig tartott, a végén pedig a német bíróság kimondta, hogy a pils és a pilsner olyan általános jelzők, amelyekre nem lehet földrajzi eredetvédelmet kérni.
A pils kifejezés 1913-óta szerepelhet a sörörsüvegeken, nagyjából akkortól, amikor a stílus elkezdett igazán elterjedni. A német pils megszületését követő évtizedekben ugyanis nem minden német sörfőzde tudta megfelelő minőségben főzni, illetve a helyi sörstílusok népszerűbbek voltak nála. A német sörfőzdéknek a második világháború előtt csupán 10 százaléka próbálkozott vele, ám a háborút követő gazdasági növekedés és a modern sörfőzési technológia végképp sikerre vitte.
A Bitburger Premium Beer előállításához ugyanis minimálisra kell csökkenteni a készülő sör és az oxigén érintkezésének esélyét, emellett pedig a végletekig ellenőrzött forralási fázisokra, és korszerű élesztőkezelésre van szükség. A német precizitásnak köszönhetően tűnt el az élesztők által termelt, és a cseh pilseknél megfigyelhető diacetil aroma is, így lett a Bitburger Premium Beer is a lehető legtisztább ízű, ropogósan friss sör, amelyet nem csupán a nyári szezonban választanak szívesen a kifinomult ízléssel rendelkező sörkedvelők.
(x)