Cikk megosztása
Már, ahogy kinéz, nagyon vagány: fokhagyma, feketében? Mi lehet metálabb dolog ennél? A koreaiak a mai napig gyógyszerként tekintenek rá, miközben szépen csendesen beférkőzött a csúcsgasztróba.
A fekete fokhagymát úgy készítik, hogy a sima fokhagymát beállított hő- és páratartalom mellett öregítik. Egészen konkrétan 80 °C fokon fermentálják, hetekig. Az eredmény pedig sokkal jobban hasonlít a medvecukorra, vagy az aszalt szilvára, mint a fokhagymára – mindez annak köszönhető, hogy az öregítés közben végbemegy az ún. Maillard-reakció, egy olyan kémiai folyamat, amely új ízeket állít elő.
A fekete fokhagymát simán el lehet eszegetni magában, de jól áll leveseknek, a majonéznek, de salátáknak is, sőt, a Távol-Keleten csokit is ízesítenek vele.
Hogyha sört kéne válaszunk hozzá, testes, gyümölcsös állna jól neki, szóval egy belga tripel méltó párja lenne. A Piac Éjszakája rendezvényen, ahol a közönség megismerkedhetett a termékkel, sört nem kaptunk hozzá, de egy avokádóból, retekcsírából, friss paradicsomból, pálmaszívből és persze fekete fokhagymából álló saláta formájában láttuk, hogy bármiféle dresszing nélkül is brutálisan ízgazdag kombináció érhető el.
A fekete fokhagyma megtalálható speciális fűszer- és élelmiszerboltokban, fantasztikus cucc, próbáljátok ki!
A bejegyzés megtekintése az Instagramon