Cikk megosztása
Íme három remek ajándékötlet azoknak, akik nem csak a sört, hanem a hasukat is nagyon szeretik (van olyan, hogy a kettő nem jár együtt?)! Próbáld ki mindet, egyik menőbb mint a másik!
1. Imperial stouttal bolondított forró csokiszósz
Rögtön a dolgok közepébe vágunk ezzel a meglepően vad, ugyanakkor ínycsiklandó csokibombával, amelyet – valami azt súgja – a lányok fognak a leginkább szeretni. Egy hibája van: szörnyen gyorsan elfogy…
Hozzávalók:
- kb. 30 deka fekete csoki
- 0,5 liter imperial stout
- 1,5 dl tejszín
- egy fél vaj, kockákra vágva
- só
Gyorsforralóban közepes lángon melegítsd a sört, majd olvaszd fel benne a csokit, add hozzá a tejszínt, a vajat és a sót, főzd kb. 2 percig. Apró üvegekben mutat a legjobban és a hűtőben akár egy hónapig is eláll. Fogyasztás előtt ne felejtsd el újramelegíteni!
2. „Körtevaj” saisonnal
Ezzel azért többet kell játszani, mint az előzővel, de a végeredmény egy igazi különlegesség! Először is, szükség lesz hozzá egy jóféle belga saison sörre, amelyeknek a maláta és a komló mellett a különleges élesztők adnak rendre elegáns barackos, körtés, almás jegyeket. Na, ezeket hangsúlyozza ki, ezekre játszik rá ez a különlegesség!
Hozzávalók:
- 3,5 kg körte meghámozva és darabokra vágva
- 2 dl saison
- 3 rúd fahéj
- 1 vaníliarúd
- só
Tedd egy nagy fazékba a körtét és a fűszerekkel, valamint a sörrel forrald fel, majd közepes lángon főzd kb. 30-45 percig, időnként megkeverve. A körte egy idő után lekvárrá alakul majd, és épp ez a lényeg! Miután megvan a kívánt állag, főzd alacsony tűzön (csak néha buggyanjon egyet) még 4-5 óráig. A végeredmény egy sűrű, illatos, karamell színű és szinte vaj állagú finomság lesz. Kis üvegekben hagyd teljesen kihűlni, hűtőben elvan egy hónapig, és le is fagyaszthatod! Ugye nem kell magyaráznunk, hogy gyümölcskenyérrel milyen isteni?
3. Narancsos-búzasörös-áfonyás kenyér
Ez egy igazán karácsonyi hangulatú gyümölcskenyér, amely búzasörrel készül. Ne félj a hosszú bevásárlólistától, elkészíteni könnyebb lesz, mint a boltban összepakolni hozzá mindent… Persze a végeredmény megéri a fáradozást!
Hozzávalók: (8 cipó lesz ennyiből)
- 45 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor és 1 csomag vaníliás cukor
- ¼ teáskanál szódabikarbóna
- 2 tojás
- 2,5 dl búzasör
- 2 dl olaj
- 100 gramm cukor
- reszelt narancshéj
- 1 evőkanál narancslé
- 1 csomag aszalt áfonya
- 10 deka pirított dió
- só
Melegítsd fel a sütőt 350 fokra, közben pedig egy nagy tálban, habverővel keverd össze a lisztet, a sütőport, a sót és a szódabikarbónát. Ha ezzel megvagy, dolgozd össze egy másik tálban a tojást a búzasörrel, az olajjal, a cukrokkal, a narancslével és -héjjal. Ha megvan mindkettő, akkor mehetnek egybe, és ha kezd tészta állagú lenni, beleküldheted az áfonyát és a diót is. Készíts 8 kis cipót, és mehetnek is a sütőbe, kb. 25 perc alatt sülnek meg.
Ha kihűlt, egy narancshéjjal turbózott kis búzasörrel kenegesd meg, és szitálj rá porcukrot. Elég jól fog kinézni…
(Via)