Cikk megosztása
Az arany folyam – a sör életrajza a címe Bart Dániel hamarosan megjelenő könyvének, amelyet június közepén mutatnak be. Belenéztünk a kéziratba, ami egyáltalán nem csak egy nagy történeti áttekintés, sokkal inkább jókora történetfilózás, méghozzá a szórakoztató fajtából.
Bart Dani 2009-ben kezdte írni a Folyékony Kenyér blogot, amely egy idő után az éledező kisüzemi sörélet fontos csomópontja lett, annak ellenére, hogy a szerző, most megjelent könyvében úgy fogalmaz, hogy az elején még semmit sem tudott a sörről. A blog a „nyilvános tanulás” terepe volt, amelyet később sörkészítés, Főzdefeszt rendezés, és sörkereskedelem követett. Ha pedig a szerző nyilvános tanulása volt a blog, akkor ez a könyv a „szakdolgozat”.
Szakdolgozatnak mondhatni túl jó is lett Az arany folyam, hiszen úgy kalauzol végig ennek az italnak a történetén, hogy egy pillanatra sem untat száraz sztorizgatással, felesleges számokkal, lábjegyzetekkel és részletekkel, hanem jól tagolt, könnyen olvasható szöveget ad, tényleg olvasmányos formában.
Amikor a sör történetének kezdeteiről esik szó, előszeretettel emlegetjük a Natufi kultúrát, a sumérokat, Egyiptomot, pedig a sör sztorija valahol sokkal régebben kezdődik. Bart sem ezekkel kezdi. Íme egy példa arra, mit ért ő a szellemes történetmesélés alatt:
„Húszezer évvel ezelőtt Európa végtelen erdeinek egy elfeledett sarkában medve csörtet a frissen visszahúzódó jég nyomában, eleség után kutatva. A sápadt téli nap csak nemrég mert előbújni az előző évszázadot uraló hóterhes fekete felhők mögül. Ember és állat egyaránt fázik és éhes. Ilyenkor kiéleződnek az érzékek – a medve messziről meghallja a méhek döngését. A kaptár nemsokára összetörve hever a fa tövében, egy gödörben az olvadt hólével. A girhes medve a méz nagy részét kinyalogatta a lépből, a maradékot pedig otthagyta.
A medve nyomát követő még girhesebb vadászok pár nap múlva bukkantak rá az összecsapás helyszínére, és érdeklődve nézték a fa tövében összegyűlt sárgás hólevet, melynek felszínén apró buborékok úsztak. A vadászó-gyűjtögető embernek óvatosnak kellett lennie, óvatosságánál csak a kíváncsisága volt nagyobb: az egyik fiatalabb vadász belemártotta az ujját a pocsolyába és lenyalta. Fanyar, szúrós, savanykás íze volt, és volt benne még valami, amit a sokadik kóstolás után sem tudott körülírni. Mivel nem hányta el magát, a többiek is nekiláttak a nyalakodásnak.”
Szóval állítólag valahogy így kezdődött. Ha pedig kíváncsi vagy, mi történt ez után, miért volt a sör megkerülhetetlen a mezőgazdaság kialakulása szempontjából, sötét volt-e a középkorban és mikor jött a komló; érdekel, hogy mi volt a sör imperializmusa, hogyan született a láger és miként uralta le a sörvilágot, esetleg elmélyülnél a craft sör születésének csodájában, keresd június 10 után Az arany folyamot a könyvesboltokban, vagy a Corvina Kiadónál!