fbpx

Whiskymeghajtással utaztuk körül a Földet

Írta: Knap Gábor

2021-05-19 | 12:10 Magazin

A World Whisky Day alkalmából, másodszor tartott Online Whiskyfesztivált május közepén a WhiskyNet csapata. A rendezvényen három előadás vezette körbe virtuálisan a hallgatókat a globális whiskyvilág körül.

Kényelmes dolog ez a az otthoni „fesztiválozás”, hiszen a futár elhozza a kóstolócsomagot és lehet a kedvenc fotelből is követni az eseményeket, sőt bármikor fel lehet függeszteni az egészet és másnap folytatni. Mégis reméljük, hogy legközelebb már újra egy igazi, személyes eseményen találkozhatunk az előadókkal és a kóstolásra váró tételekkel!

Az Online Whiskyfesztivál három előadása közül mi az elsőt, a Whiskykörutazás a nagyvilágban címűt választottuk, amely öt különböző országból, és a világ más-más tájairól származó italon keresztül nyargalt végig a Föld azon pontjain, ahol whiskyt párolnak le.

A másik két előadás kevésbé átfogó témát járt körbe, az egyik a Compass Box független palackozó tételeiból mutatott be hármat, az utolsón pedig Scott Adamson kalauzolta a hallgatókat a Tomatin Core Range palackjai között.

Szóval a Whiskykörutazás a nagyvilágban előadást Magyar Balázs, a WhiskyNet munkatársa tartotta, a képzeletbeli túra Japánból indult, hogy aztán Tajvanon keresztül megérkezzünk Kentuckyba, és az USA-ból előbb Írországban, majd Skóciában kósotljunk egy whiskyt.

Nézzük is a felhozatalt!

Mars Kasei

Az, hogy a japán whisky már bőven világhírűnek mondható, talán nem kell sokáig magyarázzuk. A Mars Distillery terméke pedig nagyszerű példa arra, hogy mindez miért van így. Ezt az italt 100 százalékban Japánban készítették, ott érlelődött, és ott is palackozták. A skót mintára megalkotott japán whiskylepárlás titka a híres japán precizitás, és az elérhető kristálytiszta víz.

Könnyed, lágy textúrájú ital, amely 10 évnél nem idősebb maláta és gabonawhisky blendje, szép csokis vonulattal, finoman krémes testtel. Barátságos darab.

Kavalan King Car

A kósotló egyik meglepetése egyértelműen a tajvani párlat volt! Tajvanban ugyancsak skót mintára fogtak hozzá a whiskykészítésnek, 2008 óta foglalkoznak ezzel komolyabban a szigeten.

A Kavalan King Car egy single malt whisky, amelyre nagyon rányomta a bélyegét a szubtrópusi környezet. A meleg miatt ugyanis Tajvanban sokkal intenzívebb az italok érési folyamata, így egy 4-5 éves, ott készült whisky simán olyan komplex és érett tud lenni, mint egy 12-13 év körüli skót. Cserébe mondjuk Skóciában az érlelés során évente 1-2 százaléka párolog el az italnak, Tajvanban viszont 15 százaléknál is több. Cserébe viszont átható, aszalt gyümölcsös illat jellemzi, és bőven jönnek a boros, édeskés, konyakra, gyógynövényekre emlékeztető jegyek is. Ezeket nyilván erősítik az érlelésre használt különböző hordótípusok, így a bourbon mellett a portóis és sherrys is.

Four Roses

Tajvan után irán Kentucky, és a Four Roses, amely az 1860-as évek óta bejegyzett whiskymárka az USA-ban, habár sokáig nem volt elérhető a belső piacon, mert csak exportra készült.

Nyilván ez egy bourbon, amelyben nem az árpa a lényeg, hanem a kukorica és a rozs. Ennek 60 százaléka kukorica whisky, 35 százaléka rozs és csak a maradék maláta. Ahogy azt vártuk tőle, a kukorica miatt krémes és puha, kellemesen édeskés, a rozs miatt pedig megbújik benne egy csipetnyi földesség is. 10 évnéf fiatalabb bourbon, amelyet új amerikai tölgyfahordóban iskoláztak, és ez a fa idővel az illatban is megjelenik, kókuszos jegyek formájában. Remek példa a stílusra!

Teeling Single Grain

Az írek azért írják whiskeynek a saját gabonapárlatukat, mert ezzel akarták megkülönböztetni a skót termékektől a jobb minőségűnek tartott ír párlatokat.

A Teeling Single Grain háromszoros lepárlással készül, a bourbon után nem meglepően szikárabb, de vékonyabb és fűszeresebb is. Kissé virágos illat, és herbális jegyek jellemzik, valamint a korty végén és az utóízben lenyűgözően jön a szóló. Ennek pedig egyszerű a magyarázata: ezt a whiskeyt korábban cabernet sauvignon érlelésére használt hordóban iskolázták. Szuper ez a szőlős vonal!

Peat’s Beast

A Peat’s Beast egy tökös skót single malt. Közelebbről meg nem nevezett skót lepárló(k)ból származó, tőzeges skót malátawhisky, amely egyszerre tűnik füstösnek és meglepően gyümölcsösnek. Illatban legalábbis, az ízben sokkal inkább uralkodik a tőzegfüst aromája. De azért ne a kegyetlenül smokey változatra tessék gondolni, hiszen ezt bourbon hordóban érlelték, amely finom fás, vaníliás jegyekkel egészíti ki a tőzeges világot. 10 évesnél fiatalabb kora ellenére komplex ízvilág uralja, aki tart a nagyon morbid, túlnyomóan füstös skót whiskytől, a Peat’s Beast visszafogottsága annak is kellemes lehet.

Ha megnéznéd a teljes kóstolót, elérhető a Youtubeon!