Cikk megosztása
Javában zajlik az Oktoberfest Münchenben, ahol az idén 500 éves tisztasági törvény szerinti söröket kortyolja a fesztiválozók serege, vagyis olyan italokat, amelyekben nincsen más, csak maláta, komló, élesztő és víz.
Az eredeti 1516-os bajor törvényben még az élesztőt sem nevezték meg, hiszen az akkori sörfőző mesterek számára az még ismeretlen volt. A szabályozást a különböző hamisítások ellen, és annak érdekében hozták, hogy a búzát ne sörfőzésre, hanem inkább kenyérsütésre használják az emberek. A törvény az évszázadok alatt Németország-szerte elfogadottá vált és túlélt, holott vannak olyan hagyományos német sörök, amelyek nem a Reinheitsgebot alapján készülnek, ilyen például a wit, amelyhez koriandert és különböző citrushéjakat is adhatnak – írja a Wine Enthusiast.
Marc-Oliver Huhnholz, a Német Sörfőzők Szövetségének munkatársa szerint a törvény átláthatóságot és tisztaságot garantál és biztosítja, hogy a sörök különböző aromák, színezékek, stabilizátorok, enzimek, emulgeálószerek vagy tartósítószerek nélkül készülnek.
Habár a tisztasági törvény híres és népszerű, kritikusai is vannak. A Südschwarzwaldi Waldhaus kisüzemi főzde főzőmestere, Bernhard Vötter szerint a törvény szigorú betartása kiszámítható, homogén söröket eredményez.
Ennél tovább megy Philipp Brokamp, a Hausbrauerei Hops & Barley tulajdonosa. A kis berlini sörfőzde a hagyományos német sörök mellett különleges főzeteket is készít, szívesen kísérleteznek új összetevőkkel. Szerinte alapvetően szeretik az emberek a hagyományos söröket, de eljött az érdekesebb főzetek ideje, hiszen a fogyasztók kíváncsiak azokra.
Brokamp egyfajta korlátozásként tekint a tisztasági törvényre és a felülvizsgálatát sem tartaná rossz ötletnek, hiszen napjainkban olyan alapanyagok kerülnek a különleges új receptek szerint készülő sörökbe, amelyek sehol sem voltak még a tisztasági törvény bevezetésekor.
John Maier, az oregoniRogue Ales sörfőzője többek között Sriracha szósszal és kávéval készít söröket – ennek megfelelően lesújtó a véleménye a Reinheitsgebotról. Szerinte a törvény elavult és vagy el kellene engedni, vagy frissíteni, hiszen jelenleg „bilincs a sörfőzők kezén”.
Ugyanakkor Marc-Oliver Huhnholz, a Német Sörfőzők Szövetségétől nem látja szükségesnek a törvény változtatását. Szerinte a Németországban főzött kisüzemi sörök nagy része a Reinheitsgebot betartásával készül, a kreativitás nem korlátozódik, hiszen az engedélyezett összetevők különböző fajtái is óriási változatosságot engednek meg.